Vad tycker du om betyg från årskurs fyra?
Lärare • Problemet med betyg överhuvudtaget är att det blir knäckande för de som inte klarar kunskapskrav i tid. De börjar identifiera sig med betyget, ser sig själva som förlorare och slutar försöka. Dessutom sätts alltför många betyg godtyckligt. Inför i stället slutprov i varje årskurs. Om eleverna inte kan vad de ska får de läsa om ett år. Det ska inte vara upp till föräldrarna som det är nu, att elever skickas vidare utan tillräckliga kunskaper. Tidiga betyg är inte lösningen!
Motvallsaren • Såg nedanstående klipp med Sir Ken Robinson för ett antal år sen, och höll med då också. Men det hjälpte föga, eftersom min arbetsplats var precis så stelbent som det beskrevs av Sir Ken. Kändes nästan som ett hån att se hur det skulle kunna vara, men att det undergrävdes av samma skolledning som så stolt visade klippet. Är också tveksam till ADHD-"epidemin".
Svante • Men rannsaka er. Vad är skolans uppgift? Den ska ge våra barn de bästa möjliga förutsättningar för att gå vidare i livet. Att påstå att dåliga betyg är stressande och skapar en negativ spiral. Det borde vara tvärtom att man sporras att göra bättre ifrån sig. Betygen är en morot, inte en piska. Och med bakgrund av vad man läser om livet i klassrummen så borde även betyg i ordning och uppförande återinföras, liksom kvarsittning och hemanmärkning.
Här är länken till Sir Ken Robinson's föredrag och hans tankar om skolan, som Marcus refererar till.
Marcus • Jag gick själv i skolan på 90-talet och var med i reformerna, skolan är fyrkantig och förlegad, styrd av populistiska karriärspolitiker utan adekvat kompetens. Skolan och dess mål har varit närmast oförändrad sedan den infördes 1842. Betyg tidigare funkar för de som är mogna nog och klarar målen, för alla andra är tidiga betyg en nackdel. Målet är väl inte att trycka ut identiska akademiker i andra änden när man går ut skolan, utan att fånga intresse och fallenhet som hjälper individen att utveckla och finna sina styrkor för livet. Med ett enda betyg underkänt kan hela livet komma på kant. Kriterier som i vissa fall är helt tokiga utifrån val av fortsatt utbildning - pga av betygsinflationskrav. När jag såg Sir Ken Robinson's Changing education paradigms på TED Talks så förstår man hur fel vi behandlar våra barn och deras utbildning och hur förlegad vår skola är.
Motvallsaren - @Gert • Blir också bekymrad över hur många här som tycker att det ska daltas med barnen. Tycker definitivt inte att det är ett tecken på respekt gentemot de små - snarare en form av undfallenhet för att ta sitt föräldraansvar. Det är bara att öppna ytterdörren eller datorn/mobilen för att förstå varifrån stressen verkligen kommer.