Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Målet är att niornas meritvärde ska ha nått upp till 230 år 2030. Just nu är det en bra bit under. Hör mer i videoklippet. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Skolpolitikern om tidiga betyg: ”Handlar inte om några försökskaniner”

Uppdaterad
Publicerad

Betyg från årskurs fyra på Mölleskolan är en av flera åtgärder som införs på test i Östra Göinge. Kommunens mål är att till 2030 ha kommit upp till riksnivå när det gäller betygssnitt för årskurs nio.

I videoklippet kan du se hur skolresultaten i Östra Göinge sett ut under de senaste tjugo åren.

När betygsforskaren Christian Lundahl tillsammans med sina kollegor gjorde en litteraturgenomgång av aktuellt forskning 2015 konstaterade man att det inte fanns något forskningsstöd för tidiga betyg.

Skolresultat i Östra Göinge

– Tvärtom pekar forskningen på att det snarare riskerar att leda till att det blir sämre för de svaga eleverna, har Christian Lundahl sagt till tidningen Skolvärlden.

Christel Andersson, rektor på Mölleskolan i Sibbhult, säger såhär om risken:

– Det har vi förberett oss på. När vi drar i gång detta drar vi samtidigt i gång ett tvålärarsystem – att vi har två utbildade pedagoger i klassrummen för att hjälpa eleverna. En håller i undervisningen och en hjälper till att stötta eleverna i undervisningen. Då är det lättare för oss och föräldrarna att fånga upp de signalerna om något barn blir stressat.

Färre elevassistenter

Tvålärarsystemet är en del av skolsatsningen i Östra Göinge. Satsningen sker på bekostnad av att det blir färre elevassistenter i skolan.

– Det är viktigare att man har utbildade pedagoger i klassrummet. Sedan finns det givetvis vissa elever som har behov av att ha ett en tilll en-stöd nära sig, och där måste vi givetvis ha det, säger Christel Andersson.

Även Daniel Jönsson Lyckestam (M), ordförande i skolberedningen, är entusiastisk.

– Vi inför ett antal olika nya saker som vi ska prova och sen får vi se vad som funkar. Funkar det inte så får vi prova något annat. Det viktiga är att vi är drivande och vågar prova nya arbetssätt där betyg i årskurs fyra är en sak som vi uppmanar våra chefer och rektorer att testa.

Ska barnen i Östra Göinge vara försökskaniner?

– Det här handlar inte om några försökskaniner. Det här handlar om att vi vidtar krafttag för att höja skolresultaten i en kommun som har haft låga skolresultat i över 20 års tid. Det förtjänar våra barn i den här kommunen – att vi får högre betyg och ännu bättre skolor.

Betyg från årskurs fyra

Från hösten 2021 får rektorer avgöra om de vill införa betyg från årskurs fyra på sina skolor. Intresset har än så länge varit svalt. Inför höstterminen i år är det 50 skolor i Sverige som anmält till Skolverket att de kommer ha betyg från årskurs fyra.

Skolorna i Skåne som anmält att de kommer använda betyg från årskurs fyra är följande:

Pilängskolan i Landskrona

Malmö Friskola

Västerskolan och Stoby skola i Hässleholm

Internationella engelska skolan i Landskrona, Lund, Helsingborg, Trelleborg och Staffanstorp

Mölleskolan i Sibbhult

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolresultat i Östra Göinge

Mer i ämnet