Ny skolrapport i Östra Göinge: ”Många barn kommer hungriga till skolan”

Uppdaterad
Publicerad

Utbredd anti-pluggkultur, hungriga barn och bristande föräldraengagemang – det kan vara några av orsakerna till att studieresultaten i Östra Göinge är näst lägst i hela landet.

I videoklippet ovan får du höra mer om den nya skolrapporten.

De tjugo senaste åren har det genomsnittliga meritvärdet för eleverna som går ut nionde klass i Östra Göinge legat runt 200 poäng. 2021 var det 190. Sverigesnittet är 230 – och det är där Östra Göinge kommun hoppas att vara 2030.

Skolresultat i Östra Göinge

För att uppnå målet inrättades en skolberedning för ett år sedan. Under hösten har beredningen varit ute på skolor och pratat med lärare, elever och föräldrar. Man har även pratat med experter och representanter från kommuner där skolresultat höjts. Till exempel har man träffat representanter från Landskrona och Södertälje.

– De har liknande förutsättningar och har lyckats höja skolresultaten. Vi har bjudit hit och lyssnat på dem. Och sedan måste vi ta till oss ”Okej, hur kan vi göra detta i Östra Göinges kontext och få det till en framgångsfaktor för oss?”, säger Daniel Jönsson Lyckestam (M) som är ordförande i skolberedningen.

Han är optimistisk inför framtiden.

– Folk är engagerade och intresserade. Man vill ju att det ska gå bra för barnen i skolan. Det är en ganska bra grund för framgång att så många vill det här projektet väl, säger han.

Den rapport som skolberedningen nu skrivit ska ligga till grund för ett åtgärdsprogram som ska tas fram under våren.

Så här sa tre niondeklassare i Broby i höstas om skolresultaten i kommunen:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolresultat i Östra Göinge

Mer i ämnet