Skolberedningens ordförande Daniel Jönsson Lyckestam (M) hoppas att många Göingebor dyker upp på de inplanerade skoldialogerna. Den första för allmänheten är i Knislinge den 14 oktober. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Hälften av niondeklassarna i Östra Göinge underkändes

Uppdaterad
Publicerad

Östra Göinge är en gammal industrikommun där skolan inte tidigare betraktats som så viktig och på senare år har kommunen tagit emot många nyanlända. Det tror Daniel Jönsson Lyckestam (M), ordförande i den nyinrättade skolberedningen i kommunen, är två av anledningarna till de låga skolresultaten.

Göingarnas skolbetyg har länge legat under rikssnittet och av eleverna som gick ut nionde klass i våras var det bara 51,5 procent som hade godkända betyg i alla ämnen.

– Vi måste hitta en lösning på det här. Skola ska bli någonting viktigt i alla hushåll, säger Daniel Jönsson Lyckestam (M) som är ordförande i den skolberedning som bildats med målet att förbättra skolresultaten i Östra Göinge kommun.

Skolresultat i Östra Göinge

Bjuds in till dialog

Under sista veckan i september har representanter från skolberedningen varit ute på skolor i kommunen och pratat med mellan- och högstadieelever om deras tankar kring studieresultaten. Nästa steg är att samtliga invånare i kommunen ska bjudas in att delta i skoldialoger.

– Jag hoppas det är många som vill komma och ge sin bild av skolan. Vi ska göra vårt men samhället måste också göra sitt. Vi måste börja en stadig uppåtgående trend, säger Daniel Jönsson Lyckestam.

Tidigare satsningar har inte hjälpt

Du säger själv att resultaten varit låga i 20-30 år. Varför gör ni inte den här satsningen förrän nu?

– Vi har gjort många saker även tidigare. Sedan har det inte gett resultat i form av högre betyg eller studieresultat. Vi har ökat tryggheten och liknande – men för att man ska få ett arbete så är det jätteviktigt att klara gymnasiet. För att klara gymnasiet måste man ha en bra skolgång där man får bra betyg även i högstadiet.

Varför skulle detta fungera om inget fungerat tidigare?

– Satsningen vi gör nu är något helt annat. Vi har satt igång på bred front och jag hoppas det är många som vill komma och ge sin bild av skolan. Det här är en samhällsfråga.

Den första skoldialogen för allmänheten äger rum den 14 oktober i Knislinge.

I videoklippet får du se hur skolresultat i Östra Göinge skilt sig från rikssnittet genom åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolresultat i Östra Göinge

Mer i ämnet