I videoklippet får du höra niondeklassarna Siri Norman, Hannes Göransson och Alva Andersson tycka och tänka om skolresultaten i kommunen. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Elever om skolresultaten: ”Det handlar om vår framtid”

Uppdaterad
Publicerad

En del bryr sig inte om betyg. Andra tänker ”det löser sig”. Men studiesituationen på Göingeskolan i Broby har ändå blivit bättre än för ett par år sedan, upplever niondeklassaren Siri Norman.

– Det var nästan som att eleverna styrde över lärarna. Nu har vi mer respekt för varandra. Både lärare och elever. Det är mer fokus på lektionerna, säger Siri Norman som även är ordförande i elevrådet på skolan.

Andelen elever som går ut nionde klass med godkända betyg i alla ämnen har länge varit lägre i Östra Göinge än rikssnittet.

Skolresultat i Östra Göinge

Av eleverna som gick ut nionde klass 2021 var det endast 51,5 procent som gjorde det med fullständiga betyg – en siffra tio procentenheter lägre än 2020 års siffra. Samtidigt var rikssnittet 76 procent 2021.

”Handlar om vår framtid”

Hannes Göransson, niondeklassare på Göingeskolan tillika sekreterare i elevrådet, säger så här om skolresultaten:

– Jag tror att många antingen inte alls vet vad man vill bli och då tänker man att 'ja, det där med skolan kan man ta senare' eller så vet man vad man vill bli men tänker att 'ja, men till det jag vill bli behöver man inte riktigt utbildning'. Det måste man komma ifrån. Man måste få elever att förstå hur viktigt det är med utbildning och att det är lika bra att ta tag i det nu.

– Det är jätteviktigt. Det här är vår framtid det handlar om och vår utbildning nu är jätteviktig, säger Siri Norman om vikten av att politikerna och tjänstemännen löser problemet med låga skolresultat i Östra Göinge.

I videoklippet får du höra fler tankar från niondeklassare på Göingeskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolresultat i Östra Göinge

Mer i ämnet