Foto: TT/Johan Nilsson/Fredrik Sandberg

Fortsatt låg behörighet till gymnasiet bland eleverna i Östra Göinge

Uppdaterad
Publicerad

Ingen ljusning i sikte för de låga skolresultaten i Östra Göinge. Trots kommunens arbete för att vända trenden är bara 65 procent av niondeklassarna behöriga till gymnasiet.

Under många år har det genomsnittliga meritvärdet bland Östra Göinges niondeklassare legat långt under rikssnittet. Trots riktade insatser visar preliminära siffror att man inte heller detta året kunnat vända utvecklingen. 

– Under två år har det pågått ett gediget arbete som vi hade trott att vi skulle kunna se resultat av nu, säger Cecilia Flood, verksamhetsområdeschef.

Skolresultat i Östra Göinge

Resultaten i Östra Göinge långt under rikssnittet

I Östra Göinge är 65 procent behöriga till gymnasiet – vilket kan jämföras med rikssnittet på 86 procent. Cecilia Flood ser olika förklaringar.

– En kombination av att vi ligger i ett område med socioekonomisk utsatthet och att vi haft ett högt mottagande av nyanlända per capita efter flyktingvågen 2015. Kom du för fem år sedan ska man lyckas ta igen hela grundskolan, säger hon.

Pandemin en bidragande orsak

Frånvaro bland både elever och personal till följd av coronapandemin kan ha bidragit till att det varit ännu svårare att vända trenden.

– Om man redan har lite tuffare att klara av skolan så behövs det inte mycket yttre påfrestning för att det inte ska gå hela vägen. Man behöver varje timme man kan få med sin lärare, säger Cecilia Flood.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolresultat i Östra Göinge

Mer i ämnet