Foto: Johan Nilsson/TT

Mildare och regnigare väder att vänta

Uppdaterad
Publicerad

Gråvädersentusiaster kan se fram emot de kommande dagarna i Skåne län. Den senaste tidens kalla väder har kommit till ända när milda vindar från Spanien drar in.

Tisdagen i Skåne bjuder på ett nederbördsområde som drar in över hela länet. Nederbörden kommer i huvudsak att te sig som regn men kan i de norra delarna falla som snö. En halkvarning är på sin plats då yttemperaturen på vägarna är kring noll.

Under kvällen kommer termometern att gå upp mot fyra grader och samtidigt markera början på en tids onormalt milda temperaturer på upp till åtta plusgrader.

– Januari brukar vara mellan noll och en plusgrader så det är mycket över det normala i Skåne. Det är väldigt väldigt milt för årstiden, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Vad beror det på?

– Det är därför att mild luft från Spanien och Portugal kommer in över oss. På onsdag längre kommer att bli stora temperaturskillnader i hela landet.

Lättare moln framåt helgen

På fredag kommer molnen att spricka upp något, vinden vända och kyligare väder med tre till fyra plusgrader dra in över Skåne. Mot slutet av veckan och början på nästa blir det ostadigt igen med regn och lokalt snö.

Får vi ingen riktig vinter?

– Ni har haft er vinter.

Skridskoisar och snö i backarna?

– Inte nu iallafall.

Finns det några roliga väderfenomen att hålla utkik efter?

– Längre norrut är det massor med olika isfenomen och halofenomen.

Inte så mycket väderfenomen här nere då?

– Nej, det tråkigaste vädret finns längst i söder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.