I dag är det många som firar vårfrudagen med att äta våfflor. I det gamla bondesamhället inledde vårfrudagen vårbruket och markerade övergången mellan vinter och vår.
Vårfrudagen – Marie bebådelsedag – har i kristna länder firats sedan 600-talet. Den infaller den 25 mars, nio månader före juldagen då Jesus föddes. Jungfru Maria fick denna dag besked av ärkeängeln Gabriel att hon var havande. Numer förknippar vi denna dag med våfflor.
Tidigare röd dag
Fram till 1953 var Marie bebådelsedag en röd dag i den svenska almanackan. När helgdagen det året avskaffades, flyttades det kyrkliga firandet av jungfru Marie bebådelsedag till den söndag som infaller mellan den 22 och 28 mars. När påsken infaller tidigt högtidlighålls jungfru Marie bebådelsedag söndagen före palmsöndagen.
Vårfrudagen användes även för vädertydor och betraktades som en vädermässig vändpunkt. Så mycket snö som det fanns på taken denna dag, skulle det också finnas på marken till Valborg. Källa http://www.nordiskamuseet.se/aretsdagar/varfrudagen-vaffeldagen