Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Annika Larsson, enhetschef för fastighets- och gatukontoret på Malmö stad menar att allmänhetens reaktioner tillsammans med polisanmälningen legat till grund för beslutet att ta bort målningen. Foto: Oliver Kertes/SVT

Väggmålning borttagen av Malmö stad – ”väckte anstöt”

Uppdaterad
Publicerad

Målningen som gjordes på graffitiväggen vid Folkets park i Malmö i helgen har tagits bort. Detta efter ett internbeslut från Malmö stad.

– Vi blev uppmärksammade på att den väckte anstöt, säger Annika Larsson, enhetschef för fastighets- och gatukontoret på Malmö stad.

Det var någon gång i helgen som målningen med antisemitiska motiv gjordes, vilket SVT Nyheter Skåne tidigare rapporterat om. Därefter täcktes de mest anmärkningsvärda delarna av bilden över med röd färg.

Björn Westerström, som jobbar på uppdrag av Malmö stad mot antisemitism i skolor, berättade tidigare i veckan om hur bland annat Israels premiärminister Benjamin Netanyahu avbildats som vampyr i målningen.

Har kontaktats av allmänheten

Det är en kombination av reaktioner från allmänheten och det faktum att den polisanmälts som gör att Malmö stad valde att ta bort målningen, menar Annika Larsson.

– Folk har ringt till oss och berättat om målningen. Dessutom är den polisanmäld, säger hon.

Polisen utreder händelsen som hets mot folkgrupp.

SVT har sökt konstnären för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.