Bussen på plats vid förläggningen i Grytan utanför Östersund. Foto: Måns Lindgren

Vägrar gå av buss vid flyktingboende

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 40 flyktingar som i förmiddags anlände från Malmö till en flyktingmottagning i Grytan söder om Östersund, vägrar att kliva av bussen och vill återvända till Malmö, uppger Jämtlandspolisen.

Polis kallades dit och ombads hjälpa till med att få personerna av bussen, vilket enligt polisen var ”en åtgärd som inte beviljades från polisens sida”.

– De blev besvikna när de kom hit. Det var kallt och ingen storstad. Det är svårt för polisen att göra något. Vi kan inte avhysa dem från bussen. Det måste gå via Kronofogden för att få ett avhysningsförfarande och först då kan polisen bistå, säger Bengt Stadin, länsvakthavande vid Jämtlandspolisen.

När SVT strax efter klockan 18.00 talar med boende i närheten av flyktingmottagningen är det fortfarande människor kvar i bussen och det finns en ambulans på plats. 

Ännu kvar på kvällen

– De är missnöjda med var de ska bo och protesterar mot detta genom att inte flytta in, säger Migrationsverkets presskommunikatör Sophia Öhvall Lindberg till SVT Nyheter.

Hon säger att kylan och avståndet till stora städer kan ha bidragit till missnöjet.

– Så de har suttit i bussen hela dagen?

– Enligt de uppgifter vi har så har de varit inne och ätit på Grytan i omgångar, men det har hela tiden funnits kvar personer i bussen.

– Vad händer nu?

– Vi har informerat de asylsökande om vad som gäller, att man erbjuds ett boende av Migrationsverket och att man behöver ordna ett boende på egen hand om man inte vill bo där vi anvisar. I det här läget har vi uppgifter om att tre personer har ordnat boende på egen hand och därmed också lämnat bussen, säger Öhvall Lindberg.

Närmre detaljer, som exempelvis från vilka länder de asylsökande kommer, har inte kommunikatören.

Inte rätt att välja

Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson säger att man som asylsökande inte har rätt att välja var man blir placerad.

– Vi har sett ibland att asylsökande har en bild av vad som väntar i Sverige. När bilden inte överensstämmer med verkligheten så blir det problem. Man tycker inte att det man möts av är det man förväntat sig. När vi i detta läge har så många som kommit till Sverige i år kan vi inte placera dem där de själva vill bo.

Men det står de asylsökande fritt att bo någon annanstans är där de erbjuds plats.

– Om man nu vägrar gå av så åligger det den asylsökande själv att lösa sin boendesituation genom släktingar eller vänner. Men det Migrationsverket erbjuder är det här, säger Fredrik Bengtsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.