Kritik mot förslag om beslag

Publicerad

En känd socialdemokratisk politiker säger att de många uttalanden om vilka ägodelar som ska tas i beslag av flyktingar och migranter som kommer till Danmark skapar total förvirring.

En dansk polisman skriver bland annat på sin facebooksida att han ”inte blivit polis för att plundra flyktingar på ägodelar”.

– Det är en mycket stor spännvidd i de uttalanden Venstre-regeringen själv kommer med i deras lagförslag, säger Mette Gjerskov, som är socialdemokraternas talesperson i utvecklingsfrågor i folketinget.

Hon hänvisar till uttalanden av utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg och justitieminister Søren Pind.

– Inger Støjberg verkar som om hon är redo att gå mycket långt, medan Søren Pind å andra sidan talar om koffertar fulla med kontanter, säger hon.

Beslagta pengar

Gjerskovs parti väntas vara med och rösta igenom en omstridd ändring av utlänningslagen i folketinget. Om lagförslaget går igenom får polisen tillstånd att beslagta reda pengar och värdesaker från flyktingar och migranter. De beslagtagna medlen ska gå till att betala deras uppehälle i Danmark.

Hon finner polismannen Jacob Nielsens Facebook-inlägg, som delats över 13.000 gånger, ”tankeväckande”.

”Jag blev inte polis för att plundra flyktingar på ägodelar”, skriver han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer