Partiledaren: ”Det är vår tid att resa vapen mot mångkulturen”

Uppdaterad
Publicerad
Två medlemmar ur Svenskarnas parti sitter häktade för mordförsök i Malmö för snart tre veckor sedan. Trots det försöker partiet framstå som att de tar avstånd från politiskt våld.

År 2008 klev Stefan Jacobsson, idag partiledare för Svenskarnas parti, av tåget i Lund för att delta i en manifestation för att hylla minnet av Karl den tolftes dödsdag tillsammans med andra nationalister. När Sydnytts reporter frågade Stefan Jacobsson vad de ska ha sina sköldar till så puttar han reportern hårt och uppträder allmänt hotfullt.

Idag är både sköldar och nazistsymboler nedtonade i Svenskarnas parti. En numera välrakad Stefan Jacobsson tar avstånd från politiskt våld när vi träffar honom i hemorten Sjöbo.

– Det politiska våldet är fel, förkastligt och det har inte i ett civiliserat samhälle att göra, säger han.

Under ytan döljer sig våldsamheter

Men tar man en titt bakom fasaden finns det både våldshandlingar och våldretorik inom partiet. 

På Youtube har partiet lagt upp flera videoklipp genom åren där medlemmar tränar,  vad de kallar, självförsvar. De övar med knivar och slagsmål.

I Salem 2008 höll Stefan Jacobsson tal där han säger att ”det är vår tid att resa vapen mot mångkulturen och jaga ut den ur Sverige”. Magnus Söderman, också han medlem i partiet, frågade  publiken under sitt tal i Lidköping förra året om de är ”villiga att blöda för sitt folk”.

Ändå menar Stefan Jacobsson att partiet inte är våldsbejakande.

– Jag tycker inte att någon ska beväpna sig. Däremot tycker jag att samhället ska ta ett större ansvar. Jag kan förstå de människor som blir utsatta, månad efter månad, får stenar inkastade, får yxor mot sig, blir nedslagna utanför sina hem. Jag kan förstå deras frustration, att de känner att de är tvunga att skydda sig själva, säger Stefan Jacobsson.

”Allt är självförsvar i deras ögon”

Men enligt Kim Fredriksson, som är en avhoppad nazist med god insyn i den nationella rörelsen, tycker att partiets ambition att ta avstånd från politiskt våld rimmar illa med verkligheten.

– I deras ögon är det mesta självförsvar. Att attackera människor från Ung Vänster eller SSU som ropar ”inga rasister på våra gator” vid en motdemonstration är tydligen självförsvar, säger Kim Fredriksson.

Ställer upp i valet

Svenskarnas parti kommer att ställa upp i valet i Klippan, Sjöbo och Helsingborg. Flera av kandidaterna är dömda för bland annat brott mot knivlagen, hets mot folkgrupp, misshandel och våldsamt upplopp.

Och i partiets radioprogram har Stefan Jacobsson hyllat The Order – en nazistisk organisation i USA som på 1980-talet beväpnade sig för ett raskrig och begick flera mord på politiska meningsmotståndare och judar.

Såhär sa han i början av förra året till partiets radioprogram:

– En sån brinnande kraft, en sån glöd och passion som dessa människor hade går inte ta att ta miste på. Den var äkta, den var ärlig och den hade ett ordenligt uppsåt.

Många militanta

Kim Fredriksson menar att många inom Svenskarnas parti har en bakgrund av mycket våld, och drar paralleller till mordförsöken på Möllan i Malmö den 8:e mars.

– Under väldigt många år har den nationella rörelsen haft stora problem med människor som har valt den här militanta hållningen. Man har valt att gå in i invandrartäta områden. Att jaga människor, valt att provocera vänsteraktivister i vänstertäta områden. De har ställt sig utanför vänsterlokaler för att sätta upp sin egen propaganda och därefter väntat ut reaktioner för att skapa bråk, säger Kim Fredriksson.

Är det ett våldsbejakande parti?

– Officiellt sett är de inte det. Men samtidigt så är internkulturen så pass stark att man väljer att inte ta avstånd från olika handlingar utan istället köra på det gamla spåret och kalla allting för självförsvar, avslutar han.

Sydnytt rättar:

Under större delen av dagen har Sydnytt haft ett inslag på webben som var feltextat. Magnus Söderman påstods ha sagt ”villiga att döda för sitt folk”. Det var fel. Istället sa Magnus Söderman ”villiga att blöda för sitt folk”. Felet är nu rättat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer