Ett trettiotal träd har vandaliserats längs allén på Gamla kyrkogården i Malmö under julhelgen. Foto: Natalie Medic/SVT

Trädmarodör fortsätter härja i Malmös parker

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort antal träd på Gamla kyrkogården i Malmö har utsatts för skadegörelse. Ett trettiotal träd har fått skador på barken längs begravningsplatsens allé.

Under hösten och vintern har ett 40-tal träd i Malmös parker utsatts för liknande skadegörelse. Polisens utredningsjour i region Syd känner inte till att det har upprättats någon polisanmälan om den senaste skadegörelsen.

När SVT Nyheter Skåne besökte kyrkogården under lördagen hittade vi ungefär 30 skadade träd. Flera personer som passerade var förbannade och tyckte att skadegörelsen var onödig och vanvettig.

Det ser ut som om någon har skalat av eller huggit bort barken från trädstammarna. Foto: Johan Dernelius/SVT

Utreds inte av polis

Presstalesperson Rickard Lundqvist säger att polisen rent generellt inte prioriterar att utreda skadegörelse.

– Det är tråkigt när man idkar skadegörelse på en sådan plats men skadegörelse i sig är ett brott med lägre straffskala. Det är ingenting vi kommer att lägga ned någon extra resurs på. Vi har inte gjort något speciellt för att kunna beivra det, det är jättesvårt att veta när det kommer att ske nästa gång i en stad som Malmö, säger Lundqvist. 

SVT Nyheter har sökt Malmö stad.

Skadade trädstammar på Gamla kyrkogården i Malmö. Foto: Johan Dernelius/SVT

Gamla kyrkogården, även kallad Gamla begravningsplatsen, ligger mitt i Malmö centrum där den anlades på 1820-talet.

Inskriptionerna på gravvårdarna erinrar om släkter som spelat en dominerande roll i stadens utveckling under 1800- och början 1900-talet.

Källa: Malmö stad

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.