Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mattias Horrdin (C), Camilla Ländin (C), Mia Honeth (L), Philip Sandberg (L), Axel Hallberg (MP), Shahad Lund (MP), Börje Hed (FNL) och Ann Tångmark (FNL) presenterade vad de hoppas blir Lunds nya styre på tisdag. Foto: Otto Johansson/SVT

Vändningen: Liberalerna kan behålla makten i Lund – med stöd från V

Uppdaterad
Publicerad

I fredags presenterade sig Liberalerna, FörNyaLund och Centerpartiet som Lunds nya opposition. Tre dagar senare ser det ut som att de kommer styra efter att ha fått med sig Miljöpartiet och sökt stöd hos Vänsterpartiet.

Det var glada miner på trapporna utanför universitetshuset på måndagsmorgonen när Philip Sandberg (L) tog till orda för att presentera att Miljöpartiet anslutit sig till den nybildade konstellationen ”Mitteninitiativet”.

– Vi blir den största konstellationen i och med att vi också har en valteknisk samverkan med Vänsterpartiet, berättar Philip Sandberg.

Den valtekniska samverkan innebär att Vänsterpartiet röstar på konstellationen i utbyte mot ett antal poster och uppdrag inom kommunen.

Tillsammans samlar Liberalerna, FörNyaLund, Centerpartiet och Miljöpartiet 25 mandat av de 33 som krävs för en majoritet. Med Vänsterpartiets röster i omröstningen om nytt styre på tisdagens kommunfullmäktige blir det 32 mandat – som de hoppas att blir tillräckligt för att få flest röster.

– Om S, M och KD ska styra förutsätter det aktivt stöd av SD. Det skulle innebära att Anders Almgren blir Sveriges första socialdemokratiska kommunstyrelseordförande som styr med aktivt stöd av SD och det kan nog få till och med Magdalena Andersson att sätta kaffet i vrångstrupen, säger Philip Sandberg.

M, S och KD behöver SD

I fredags meddelade Socialdemokraterna att de planerade att styra tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna. Tillsammans samlar partierna 27 mandat av de 33 som krävs för att styra. Ännu i fredags var det oklart hur de skulle få tillräckligt många röster i kommunfullmäktige.

Efter dagens besked om att Miljöpartiet och Vänsterpartiet stöttar Mitteninitiativet kvarstår då enbart Sverigedemokraternas sex mandat, som skulle ge en majoritet i kommunfullmäktige.

Från Sverigedemokraternas sida är man öppna för den lösningen men ska bestämma sig på ett medlemsmöte under måndagskvällen.

– Är det så att Socialdemokraterna ändrar sig så att de kan förhandla med oss så kanske vi kan stödja den sidan, säger partiets gruppledare Magnus Liljeroth (SD).

Flyttar pressträff

Socialdemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna hade från början kallat till en pressträff på måndagen för att presentera sitt förslag till nytt styre men meddelade efter Mitteninitiativets besked att pressträffen flyttas till tisdagen.

SVT Nyheter Skåne har sökt Socialdemokraterna i Lund som hänvisar alla frågor till morgondagens pressträff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.