Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Philip Sandberg (L) fick över 3000 personkryss i valet. Trots detta får han nu lämna posten som kommunstyrelsens ordförande i Lund. Foto: Otto Johansson/SVT

S, M och KD tar makten i Lund – Philip Sandberg (L): ”Något slags tvångsäktenskap”

Uppdaterad
Publicerad

Tre gånger så många kryss som tvåan på listan och en ökning med fyra procentenheter – trots detta meddelar Philip Sandberg och Liberalerna att de går i opposition. Det nya styret blir i stället Socialdemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna.

Tillammans med Moderaterna, FörNyaLund, Centerpartiet och Kristdemokraterna har Liberalerna i styrt Lund i fyra år i den så kallade Lundakvintetten.

De blev även största koalition i detta val  förhandlingarna mellan partierna bröt samman, enligt de tre nya oppositionspariterna Liberalerna, FörNyaLund och Centerpartiet ska det ha berott på nedskärningar Moderaterna ville göra i välfärden för att finansiera skattesänkningar.

Valet 2022 Skåne

– Jag är både besviken och förvånad men jag gör inte detta till vilket pris som helst där man gör avkall på kvalitén i vår verksamhet och bedriver en politik man inte tro på, säger Philip Sandberg.

Bekräftar styre

Under fredagsförmiddagen bekräftar Anders Almgren (S) till SVT att det nya styret kommer att bestå av Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Moderaterna.

– Vi har landat i hur vi ska tackla de utmaningar vi ska stå inför, säger han.

Tillsammans får S, M och KD 27 mandat. 33 behövs för en majoritet i kommunfullmäktige. Foto: SVT Grafik

Det nya styret kommer att presenteras mer ingående på en pressträff på måndag men den nya oppositionen spår ingen lätt väg framåt.

– Det är något slags tvångsäktenskap där man går samman och står oerhört från varandra sakpolitiskt. En sådan konstellation har ganska mycket inbördes problem skulle jag tro – då står vi redo att ta över alla dagar i veckan.

S, M och KD samlar gemensamt 27 mandat av de 33 som krävs för en majoritet i fullmäktige. Hur de ska nå en majoritet är ännu oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Skåne

Mer i ämnet