Vankiva – Avfallsdeponi läggs ner – och utökas

Uppdaterad
Publicerad

I dagsläget finns det ett tiotal aktiva avfallsdeponier i Skåne och tre i Blekinge. Nästa år skärps miljökraven och då kommer ett par av dem att lägga ner.

En av dem som lägger ner sin gamla deponi från 1970-talet, är Vankiva avfallsanläggning i Hässleholms kommun. Bredvid den gamla tippen förbereder de samtidigt för en helt ny deponi.

– Vi har ju väldigt stora markområden men vi tar bara en liten del i anspråk, ca 1,5 hektar, motsvarande 2 fotbollsplaner, till den nya. Vi räknar att vi ska klara oss med det i minst fem år. Det handlar om en investering på 9 miljoner kronor, säger Jan Göransson, vd på Hässleholms Renhållare AB.

När de nya kraven i deponeringsförordningen börjar gälla vid årsskiftet, kommer ett antal av landets gamla tippar att täckas över. Och Vankiva måste anpassa sin nya deponi till de skäpta reglerna om bland annat bottentätning.

– Vi gör en terassering i olika skikt, med en halv meter bentonitlera, tätduk och dräneringslager på botten av den nya tippen. Det är för övrigt samma metod som man täcker med, säger Jan Göransson.

Vankiva Avfallsanläggning har tillstånd att ta emot 70 000 ton avfall per år.

På deponin lagras det avfall som idag inte kan återvinnas eller förbrännas. Det handlar till exempel om porslin, speglar, cykeldäck, asbest, en del keramik och restprodukter från gamla bilar.

Fortfarande hamnar cirka 8 % av hushållens avfall i Sverige till slut på deponi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.