Foto: SVT/Per Lärka

Vännen till mördade 24-åringen: ”Vi förstår ingenting”

Uppdaterad
Publicerad

För två veckor sedan tog han sin tandläkarexamen. I natt blev han skjuten med flera skott utanför sitt hem i Malmö. – Han var inte med i något gäng, var inte en kriminell person. Vi förstår ingenting, säger en nära vän till den mördade 24-åringen och hans familj.

Den mördades anhöriga samlades på torsdagen med närmsta vännerna i lägenheten i bostadsområdet Högaholm i Malmö. En av vännerna kommer ut för att prata. Familjen vill genom henne berätta om sonen och barnbarnet så att alla kan förstå att han är ett oskyldigt offer.

– Han har knappt bott i Malmö på sex år. Han fick sin examen för två veckor sen och hade fått en praktik. Han skulle ha jobbat där idag, säger hon.

Blev skjuten när han pratade i telefon

Hon berättar också att 24-åringen under mordet pratade i telefon med en bekant.

Den 24-årige mannen hade nyss parkerat sin bil på parkeringen. Han pratade i telefonen medan han gick runt huslängan och mot portuppgången. Personen i den andra änden hör plötsligt flera skott och mannens skrik.

Berättelsen styrks av ett vittnesmål från en granne som vaknade av skottlossningen klockan 02.07.

– Det lät som fyrverkerier. Sen hörde jag ett fasansfullt skrik, säger grannen.

Med telefonen i handen försöker han fly från skytten. Vännen i andra änden kan höra hur han springer. Fler skott avlossas. Sedan tappar han telefonen.

Dödsförklaras på sjukhuset

Han faller ihop på bron över inre ringvägen ett par hundra meter från huset. Där hittas han av förbipasserande som larmar ambulans. Han dödförklaras på sjukhuset.

Den mördades familj är övertygad om att mördaren måste ha skjutit fel person. Inte heller polisen ser någon koppling mellan 24-åringen och den organiserade kriminaliteten i Malmö.

– Han är helt okänd för oss, säger polisens informatör Nils Norling.

Under torsdagskvällen hålls en minnesstund för 24-åringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.