Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alexander Andersson och Tony Månsson går båda i tvåan på gymnasiet, men jobbar redan nu in startkapitalet till företaget som de vill starta efter examen. Häng med på ett av deras många uppdrag i klippet. Foto: Otto Johansson/SVT

Vännerna i Löberöd kör skräp för att uppnå drömmen: ”Minigrävare”

Publicerad

Köpa en minigrävare och starta företag. 16-åringarna Alexander Andersson och Tony Månsson från Löberöd har planen klar för vad de ska göra efter gymnasiet och nu jobbar de hårt för att fullfölja den.

De har känt varandra sedan de föddes och går nu båda maskinförarlinjen på yrkesgymnasiet i Hörby. Om ett och ett halv år tar de examen och vägen är redan utstakad för vad som ska hända då.

– Starta eget företag och köpa en minigrävare, berättar Alexander Andersson.

Men sådant kostar pengar och för en dryg månad sedan bestämde sig vännerna för att börja jobba hårt för att samla ihop startkapitalet.

Kör a-traktor i bygden

De bjöd ut sina tjänster på sociala medier och folk i bygden har nappat. Hittills har de bland annat kört skräp och bytt däck åt folk.

Med Tonys flickväns föräldrars hästsläp påkopplat på A-traktorn kör de hem och tömmer ett förråd och kör sedan vidare till sopstationen. A-traktorerna beskriver de som det viktigaste de har.

– Annars hade vi inte kunnat hutta skit eller tagit oss till folket som vill att vi hjälper dem, fyller Alexander Andersson i.

Jobba tillsammans

Vännerna menar att de kompletterar varandra väl och bestämde sig tidigt för att de vill driva företag tillsammans.

– Lärarna har alltid sagt att vi slå våra hjärnor ihop och det brukar funka rätt bra, säger Tony Månsson.

Om småjobben räcker för att få ihop till en minigrävare är de inte helt säkra på, men planen kommer att kvarstå.

– Man kan ju alltid hoppas och i alla fall har man kommit en bit på vägen, säger Alexander Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.