Från och med den 15 oktober i år till den 11 januari 2019 vill regeringen införa en amnesti för explosiva varor som handgranater. Foto: SVT

Amnesti för handgranater planeras till hösten

Uppdaterad
Publicerad

Under våren har det pågått en vapenamnesti där man haft möjlighet att lämna in vapen man inte har tillstånd för. I höst genomförs för första gången en nationell amnesti för handgranater och andra explosiva varor.

Över 700 vapen och vapendelar hade i februari lämnats in bara i region Syd. Nu planerar regeringen att för första gången i Sverige genomföra en nationell amnesti för handgranater och andra explosiva varor.

– Det finns ju, tycker jag, goda skäl att se till att bland annat handgranater som finns ute i samhället kommer in till myndigheterna. Om de ligger kvar ute hos enskilda individer, då ökar risken för att de så småningom kommer att användas, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till Sveriges radio ekot.

Från och med den 15 oktober i år till den 11 januari 2019 vill regeringen införa en amnesti för explosiva varor. På så sätt kan personer som har sprängämnen utan tillstånd lämna in varorna utan att dömas för brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer