Avspärrningar runt polishuset i Rosengård Foto: Mikael Nilsson, SVT

Två personer har anhållits för attacken mot polishuset

Uppdaterad
Publicerad

De två män som greps misstänkta för inblandning i explosionen vid polisstationen i Rosengård i Malmö anhölls på torsdagsmorgonen. Brottsrubriceringen är allmänfarlig ödeläggelse.

Dådet bedöms vara riktat direkt mot polisen som nu gått i stabsläge för att kunna kraftsamla alla tillgängliga resurser i regionen.

Anhölls efter förhör

Enligt vakthavande befäl vid polisregion Syd har de två männen förhörts under natten och anhölls tidigt på torsdagmorgonen efter beslut av jouråklagare.

– Bilderna från övervakningskameror visar hur personer kastar in något som man först uppfattar som en handgranat, berättar SVT:s reporter på plats, Mikael Nilsson.

Männen, som är i 20-årsåldern och kända av polisen sedan tidigare, greps strax efter explosionen under odramatiska former.

Avspärrningar hävda

Polisens tekniker och bombgruppen lämnade polishuset på Rosengård vid halv två tiden natten mot torsdag och hävdes också avspärrningarna.

– Vad det är för typ av sprängmedel eller liknande det kan jag inte gå in på, vi har inte fått det bekräftat. Men det har varit en kraftig detonation, säger Magnus Lefèvre vakthavande befäl på polisen i region Syd

Finns det någon teori om vad det här handlar om?

– Det kan jag inte gå in på just nu, säger han.

Flera attentat

Det är det tredje attentatet som riktas mot polisen i Skåne på kort tid. I höstas sprängde någon entrén vid polishuset i Helsingborg och i december utsattes en parkerad polisbil för en sprängning i Malmö.

Polisen just nu bedriver en hård kampanj mot de kriminella i Malmö och att de punktmarkerar upp emot 200 enskilda individer som man kontrollerar regelbundet.

– Det här skapar så klart irritation bland de kriminella, så hämnd är inget osannolikt motiv, säger SVT:s Mikael Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.