”Än en gång känner jag stor tacksamhet över att ingen av våra medarbetare eller medborgare kommit till skada vid händelsen. Men jag blir samtidigt rasande över att det finns kriminella personer som väljer att begå den här typen av handlingar”, säger Carina Persson, regionpolischef i Syd, i ett uttalande. Foto: TT

Polischef om explosionen i Malmö: Fullständigt oacceptabelt

Uppdaterad
Publicerad

Detonationen vid polisstationen i Rosengård i Malmö är ”fullständigt oacceptabel”, säger Carina Persson, regionpolischef i Syd.
Hon uttrycker tacksamhet för att ingen har kommit till skada, men ”blir samtidigt rasande” över dådet.

Att ytterligare en polisstation i region Syd har utsatts för ett attentat är ”fullständigt oacceptabelt”, säger Carina Persson, regionpolischef i Syd, i ett uttalande på polisens hemsida. Sprängningen är den tredje som riktas mot polisen i området på bara några månader.

Så sent som i oktober förra året sprängdes entrén till polishuset i Helsingborg och hösten 2014 inträffade en kraftig explosion utanför entrén till Rättscentrum i Malmö.

”Kvällens dåd visar att vi måste fortsätta jobba intensivt i kampen mot den grova brottsligheten. Vi kommer aldrig backa undan för kriminaliteten”, säger Carina Persson.

”Rasande”

Polismyndigheten ser mycket allvarligt på det inträffade, och har satt in alla tillgängliga resurser för att hitta de skyldiga. Två män i 20-årsåldern har anhållits misstänkta för inblandning i dådet, som beskrivs som direkt riktat mot polisen och dess verksamhet.

Explosionen skedde vid 21-tiden på onsdagskvällen. Ingen person skadades men bilar som tillhör poliser har skadats och polishuset har fått splitterskador.

”Än en gång känner jag stor tacksamhet över att ingen av våra medarbetare eller medborgare kommit till skada vid händelsen. Men jag blir samtidigt rasande över att det finns kriminella personer som väljer att begå den här typen av handlingar”, säger Carina Persson, och fortsätter:

”Vi kommer att jobba hårt för att gripa den eller de personer som är skyldiga och vi kommer att fortsätta vårt viktiga arbete i Rosengård och Malmö.”

”Ett samhällsproblem”

Polisförbundet skriver på Twitter att våldet mot poliser är ett samhällsproblem.

”Ytterligare en sprängning vid polishus. Attackerna mot polisen, och mot poliser, måste upphöra! Det är ett samhällsproblem att de som ska skydda och ställa till rätta attackeras”.

Polisen rubricerar händelsen som allmänfarlig ödeläggelse.

Under 2017 har en rad attacker riktats mot polisen. I december sprängdes en polisbil utanför polishuset i Malmö. I slutet av november sprängdes en handgranat utanför polishuset i Uppsala. Någon sköt flera skott rakt in i en polismans villa i Västerås i slutet av oktober och tidigare samma månad sprängdes entrén till polishuset i Helsingborg.

I april attackerade ett 20-tal ungdomar två kvällar i rad polisen i Hammarkullen i Göteborg. Bland annat kastades en molotovcocktail mot en civil polis som dock klarade sig utan skador.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Explosionen vid polisstationen i Rosengård

Mer i ämnet