Foto: Mikael Nilsson

Kraftig explosion skakade Malmö – Rättscentrum sprängt

Uppdaterad
Publicerad

Malmöpolisen har ännu inte gjort några gripanden efter att någon placerat en sprängladdning, som exploderade strax före midnatt, vid Rättscentrum.

Inget hot var enligt polisen riktat mot Rättscentrum där rättsvårdande myndigheter håller till och där rättegångar vanligen hålls.

– Men det lär inte bli mycket med det i dag, säger Skånepolisens pressinformatör Mikael Lind.

Sprängning vid Rättscentrum

Detonationen orsakade stora materiella skador på entrén och fasaden på byggnaden. Dessutom gjorde tryckvågen att fönster krossades på fastigheter i närheten. Ingen människa skadades allvarligt.

– Men någon person har fått lindriga skärskador när en ruta tryckts in av tryckvågen, säger Stephan Söderholm, informatör vid polisen.

Polisen förvarnad

Polisen knackade under natten dörr i närheten för att inventera skadorna och leta eventuella vittnen.

– Det finns vittnesuppgifter om att någon varit framme vid fastigheten och sedan sprungit därifrån strax före detonationen, säger Stephan Söderholm.

Polisens yttre befäl Fredrik Svensson säger till sydsvenskan.se att polisen strax före detonationen fick larmsamtal från ett vittne om att någon lämnat ett misstänkt föremål utanför tingsrättens säkerhetssal.

Fönster krossades

Explosionen hördes över stora delar av Malmö och många oroliga ringde larmnumret 112.

– Jag hörde fönsterrutor som krossades och drog upp persiennerna. Då såg jag att vårt sovrumsfönster var krossat. En tavla hade ramlat ner från väggen, berättar en kvinna för Kvällsposten på nätet.

Kvinnan bor i huset intill tingsrätten. Hon och hennes sambo låg och sov när sprängladdningen detonerade.

Rättscentrum utsattes för en sprängning även natten mot den 3 februari i år. Explosionen orsakade materiella skador på fasaden vid entrén till tingsrätten.

Malmöregionen har drabbats av ovanligt många sprängdåd i år. Förutom Rättscentrum har bland annat bilar och restauranger utsatts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängning vid Rättscentrum

Mer i ämnet