Grannar och glasmästare samlade vid entrén.

Så känner de närboende efter smällen

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen var det stora samtalsämnet i kvarteret vid Rättscentrum i Malmö sprängdådet utanför deras fönster i sent i går kväll.

Kristina Bengtsson är en av de som drabbats. Hon bor högt upp i huset mitt emot Rättscentrum och alla hennes fönster skadades av tryckvågen efter sprängningen. Det är sprickor i både glas och fönsterkarmar. Balkongdörren är helt förstörd och det drar kallt in i vardagsrummet.

– Det var fruktansvärt. Jag vaknade av en smäll och det var som en tornado drog genom lägenheten, berättar Kristina Bengtsson.

Sprängning vid Rättscentrum

Hon har en hörnsoffa mot väggen som vätter mot balkongen.

– Förra helgen hade jag gäster som sov i den soffan, tänkt om det hade varit i går kväll, säger Kristina och skakar bekymrat på huvudet. Hennes ögon blir glansiga och hon vet inte om hon vill bo kvar i lägenheten, som varit hennes hem i 19 år, efter den här händelsen.

– Jag har lagt ner så mycket arbete och kärlek på den här lägenheten men nu vet jag inte. Det var ju andra gången det small här utanför,

säger Kristin, som bara har kunnat sova en timme i natt.

Andra dådet

Hon och andra boenden vi pratar med berättar om den förra sprängladdningen som detonerade utanför entrén till Rättscentrum i februari. Nu small det igen och med ännu värre konsekvenser.

– Polisen måste sätta in vakter här precis som de gör vid till exempel judiska kyrkogården och ambassader, säger Thomas Bergstaf, som är ordförande i bostadsrättsföreningen Sigge, där Kristina är en av bostadsrättsinnehavarna.

Han har tillsammans med vicevärden gått runt i lägenheterna idag och sett vad som behöver göras. Vintern står för dörren och alla fönster och balkongdörrar, som blivit förstörda måste ersättas eller tätas.

– Det här kommer att ta tid men nu måste vi åtgärda det mest akuta, säger Thomas Bergstaf.

Sova på hotell

Grannar som möts i trapphuset och entrén berättar för varandra om hur det ser ut deras lägenheter. Värst drabbad är en ung man som bor i en lägenhet på en av de nedre våningarna i huset. Hans lägenhet var totalförstörd när han kom hem från sitt arbete vid ettiden i natt. 

– Han jobbar på en restaurang vid Lilla torg och hörde smällen. När han kom hem var det bara att vända i dörren. Det gick inte att sova i lägenheten så han fick bo på hotell i natt, berättar Thomas Bergstaf.

Minister på besök

När justieminister Morgan Johansson kommer till platsen strax efter lunch är Thomas Bergstaf på plats och lyssnar på vad han har att säga till den församlade pressen.

– Det är bra att han är här och ser vad som har hänt. Han säger att det är polisens sak att hantera detta och nu är det viktigt att de tänker på alla som bor här så vi kan känna oss trygga, summerar Thomas Bergstaf och gör sig till tolk för flera av de som drabbats av sprängdådet, det värsta i Malmö på flera år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängning vid Rättscentrum

Mer i ämnet