Foto: Ylva Esping

Justitieministern: ”Utomordentligt oroande”

Uppdaterad
Publicerad

Justitieministern Morgan Johansson (S) är djupt oroad efter nattens sprängning vid Rättscentrum i Malmö.

– Detta är utomordentligt allvarligt, det är ett angrepp på rättsväsendet och rättsväsendets principer, säger justitieministern Morgan Johansson.

Under dagen besökte han Malmö och platsen för attentatet, och han hade även samtal med polisen.

Sprängning vid Rättscentrum

– Vi har haft en diskussion om hur man kan skärpa säkerheten ytterliggare, dels vad gäller den fysiska miljön här runt omkring, men också för rättsväsendets personal över huvud taget, säger han.

Den organiserade kriminalitet växer och rotar sig i samhället, menar Morgan Johansson.

– Vi har haft en lång rad sprängningar, men även skjutningar, och inte bara i Malmö utan över huvud taget i landet.  Vi har en situation där den organiserade kriminaliteten har bitit sig fast.

Vad säger du om att man har byggt Rättscentrum mitt inne i ett bostadskvarter?

– Det har jag svårt att ha några synpunkter på i dag, men jag känner starkt för de människor som bor här.

Kommer regeringen att vidta några åtgärder nu?

– Jag ska börja med att försöka se hur man kan stärka säkerheten både fysiskt runt de objekt vi talar om, men också för de människor som jobbar inom rättsväsendet, som ofta har en väldigt exponerad situation.

Vad ska Malmöpolisen göra nu tycker du?

– Malmöpolisen måste koncentrera alla sina åtgärder för att försöka lösa det här brottet, och det har jag fullt förtroende för att man kommer att göra. Det här är inte bara ett angrepp mot en enskild byggnad, utan det här är ett angrepp mot rättsväsendet som sådant.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängning vid Rättscentrum

Mer i ämnet