Foto: TT

Explosion vid polisstationen i Rosengård

Uppdaterad
Publicerad

Strax efter klockan 21 på onsdagskvällen inträffade en explosion på gården till polishuset i Malmöstadsdelen Rosengård. Två unga män har gripits och senare anhållits för händelsen.

Explosionen ska ha hörts i stora delar av Malmö.

– Vid 21-tiden fick vi flera samtal om en hög smäll samtidigt som vi fick larm från polisstationen om att något detonerat på gården, säger Anna Göransson, pressinformatör vid polisens region Syd.

Explosionen vid polisstationen i Rosengård

Två gripna

Inga människor ska ha kommit till skada, men flera bilar har skadats. Även polishusets fasad har fått splitterskador.

Händelsen har bedömts som en särskild händelse och polisen har gått i stabsläge för att kunna kraftsamla alla tillgängliga resurser i regionen, skriver polisen på sin hemsida.

Under onsdagskvällen greps två män i 20-årsålder, kopplat till utredningen kring händelsen som rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse. Männen anhölls tidigt på torsdagsmorgonen, efter beslut av åklagare.

Den ena mannens advokat, Markus Bergdahl, berättar hur hans klient ser på anklagelsen.

– Han nekar till brott, säger Markus Bergdahl.

Riktat mot polisen

Man konstaterar också att polisväsendet ska ha varit det uttalade målet för sprängningen.

”Dådet är direkt riktad mot Polisen och dess verksamhet,” skriver polisen på sin hemsida.

Den senaste tiden har det skett flera attacker mot polisen i Skåne. Så sent som i oktober förra året sprängdes entrén till polishuset i Helsingborg och hösten 2014 inträffade en kraftig explosion utanför entrén till Rättscentrum i Malmö.

Vittne: Klart jag känner mig rädd

SVT:s reporter Mikael Nilsson som befinner sig på plats berättar att polisens nationella bombgrupp har arbetat på platsen.

– Polisen misstänker att någon form av handgranat har kastats in på polisens egna parkering, enligt poliskällor, säger Mikael Nilsson.

Tomas el Massou bor i närheten och satt i sitt vardagsrum och tittade på film när det smällde.

– Fönstren vibrerade och skakade. Jag trodde att det var en bomb som smällde, säger han till SVT Nyheter.

Han säger att det är väldigt oroväckande att det smäller igen.

– Det är klart jag känner mig rädd. Jag kunde ha gått precis utanför med hunden. Det är ingenting nytt att det smäller. Det är ingen bra publicitet för Malmö, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosionen vid polisstationen i Rosengård

Mer i ämnet