Personer som är magsjuka eller som har tagit hand om en sjuk person, ska vara extra noga med handhygienen och bör inte heller hantera livsmedel som andra ska äta, enligt Folkhälsomyndigheten. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Var femte elev hemma för kräksjuka på Toftasskolan

Uppdaterad
Publicerad

Av alla 700 elever på Toftasskolan i Munka Ljungby var 153 sjukanmälda på torsdagen. Kräksjukan hade slagit till.

Redan förra veckan kom de första fallen. Och när elever och lärare kom till skolan på onsdagen hade personalen satt upp lappar om att kräksjukan dragit in. Informationen skickades också till föräldrarna.

Över 150 sjukanmälda

Dagen efter hade den smittsamma sjukan skördat många offer. Mer än var femte elev, totalt 153 av skolans 700, var sjukanmälda.

Även personalen har drabbats. Bland annat så är tre av fyra i fritidspersonalen borta, skriver Helsingborgs Dagblad.

– Som tur är så har vi fantastisk personal här och lärare har gått in och jobbat på fritids på eftermiddagarna. Det finns ju inte tillräckligt många vikarier som kan hoppa in, säger rektor Petra Jähnke till HD.

Flyttas utomhus

Utbrottet ställer också till det för den traditionella terminsavslutningen på fredagen. Istället för att alla samlas i idrottssalen för att dansa kring granen som brukligt, kommer elever och personal att träffas utomhus för enklare tal.

– Det verkade inte vara en bra idé med ringlekar då man håller varandra i handen, säger Petra Jähnke.

Ett liknande utbrott inträffade 2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.