Var sjunde kan bjuda 15-åring på alkohol

Uppdaterad
Publicerad

Var sjunde skånsk förälder kan tänka sig att bjuda sin 15-åring på alkohol i nyår. Det visar siffror från Statens folkhälsoinstitut.

Institutet har frågat svenska folket via TNS-Sifo om det är okej att en 15-åring smakar på alkohol hemma i samband med nyår. I Skåne tyckte 13 % av föräldrarna det, medan riksgenomsnittet låg på 9 %.

Det här är inte bra tycker länsstyrelsen.

– En förälder som bjuder sin tonåring på alkohol signalerar att det är okej att dricka alkohol fast man inte har åldern inne, säger Annie Stråhlén som är länssamordnare för alkoholförebyggande arbete.

Dricker mindre

Men de flesta föräldrar bjuder inte sina barn på alkohol. Enligt en undersökning från i år säger bara 5 % av 16-åringarna att de har lov att dricka av sina föräldrar. För tre år sedan var motsvarande siffra 12 %.

– I takt med att föräldrar fått en mer restriktiv attityd, ser vi att ungdomar skjuter upp sin alkoholdebut och dricker allt mindre, säger Annie Stråhlén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer