”- Al, Akh, get inside the APC!
Jag kommer själv in i vagnen och fastnar bakom min vagnchefsstol. Hur mycket jag än försöker kan jag inte förmå mig att sätta mig på min plats.”
Han kallas för Blomman och hans berättelse från Afghanistan på Försvarsmaktens så kallade Arméblogg fick ett oerhört starkt gensvar där till och med ÖB kände sig manad att i en av dom 174 kommentarerna berömma honom. Johan Kullman-Andersson är en av de personalansvariga på P7 i Revinge och han välkomnar också Blommans öppenhjärtliga berättelse.
– Mycket bra, det visar att vi alla är människor.
Klarade bara två veckor
I kommentarfältet till Blommans inlägg berättar en soldat om hur hans familj efter hemkonsten ”ser med skräck på det monster som står på knä och med utsträckta armar och med vidöppet gap skriker det ljudlösa vrål som är så stort att man inget får fram..”
Blomman klarade bara två veckor på plats.
”Jag var mentalt förbered på att bli allvarligt fysiskt skadad och t.o.m. dö i Afghanistan men jag kunde inte ens föreställa mig det som faktiskt hände....”
Ystadbon Johan Persson är en så kallad kamratstödjare hos den ideellt arbetande organisationen Fredsbaskrarna som samtalar med hemkomna soldater i psykisk obalans. Precis där han själv hamnade, men först åtta år efter att ha avslutat sina uppdrag runt om i världen.
– Jag kunde inte sova utan tänkte bara på allt skit jag hade sett. Det var så illa att det krävdes fem års prat för att bli av med detta.
Psykiska problem
Just nu pågår på P7 en intervjuundersökning på 1000 av dom som varit i Afghanistan för att utröna hur många som tar med sig psykiska problem. Erfarenheten från Danmark och Norge visar att det är fem procent som får problem men detta är en underskattning menar kamratstödjaren som menar att det stora flertalet gömmer sig med sina känslor.
– Man har dragit ner rullgardinen.
Blomman:
”Efter det här har jag inte så många sammanhängande minnen. Jag minns att jag går och lägger mig i bastun och några ur plutonen försöker få i mig mat”.
Skånsk bataljon
Det är P7 i Revinge som nu har ansvaret för bataljonen på uppåt 600 man i Afghanistan. Med dessa så är antalet svenskar som varit på militär mission i landet ca 10 000 och med minst fem procents andel så skulle det innebära att minst 500 svenskar av dom drabbats av så kallad PTSD posttraumatisk stress.
– Det är en normal reaktion från normala människor som utsatts för onormala saker, säger Johan Persson.
Hur många av de 100 000 svenskar som varit på utlandsmission under åren som drabbats psykiskt och till och med begått självmord vet man inte men i USA dör fler soldater av självmord än av krig, en i timmen.
Ingen individuell hjälp
Johan Persson berättar om att flera länder med större erfarenhet av utlandsmissioner tas hemvändarna emot inte bara i grupp utan också individuellt. I exempelvis USA får man individuell briefing i tre veckor efteråt. Det stora problemet är att man i grupp inte gärna pratar om sina psykiska problem, det finns en skamstämpel kring detta.
– Sverige är ett kollektivt land, här står vi led.
Johan Kullman-Andersson bekräftar att alla inte får en individuell samtalsterapi.
– Det genomför vi när det finns behov och då är det viktigt att chefer och kamrater också signalerar när detta finns.
När Johan Persson är på träffar med sina kamrater och andra veteraner så personifieras detta mörkertal.
– De säger att de mår jättebra men ögonkontakten saknas och förnekelsens kraft är stark. Men jag har kommit dithän att jag kan se vilka som behöver avlastningssamtal.
Lättare se problem hos yrkessoldater
Enligt P7:s personalansvarige så kommer många problem med mörkertalet och brist på uppföljande kontakt att lösas i samband med övergången till en yrkesmilitär. Förr direktrekryterades soldaterna från det civila och när de kom tillbaka så gick de direkt tillbaka till sitt civila liv.
– Och även om vi försökte så lyckades vi inte hålla kontakten.
I den nära framtiden kommer allt fler soldater i utlandstjänst vara fast anställda på Försvarsmakten och därmed kommer man att kunna ha kontakt med ta hand om eventuella problem bland de som varit på ”mission” på ett helt annat sätt. Dessutom har militären runt om i landet just anställt flera tiotal så kallade HR-specialister för att förbättra situationen. En av dom är Johan Kullman-Andersson.
– Jag tror vi kommer att få en mycket bättre uppföljning och därmed ett mindre mörkertal.
Styrkan avvecklas
Frågan är om detta kommer få någon stor betydelse för de som är i eller som ska åka till Afghanistan. Nu börjar styrkan i Afghanistan att trappas ner och ska vara hälften så stor i sommar och helt avvecklad nästa år.
Men för många kommer inte Afghanistan att vara avvecklat. Hundratals soldater kommer i åratal framöver att få brottas med sina demoner.
Blomman igen:
”Ibland känns det som det hade varit lättare att komma hem med ett skotthål i kroppen”.
Länkar: