Fyra av tio fick jobb – ändå lades succéprojektet ner

Uppdaterad
Publicerad

Trots de goda resultaten – fyra av tio deltagare fick jobb – blev arbetsmarknadsprojektet ”Jämställd etablering” nedlagt.

Samina Arifa och Fatema Hassan i Malmö är två av många långtidsarbetslösa kvinnor som fick anställning.

De beklagar båda att Arbetsförmedlingen valde att sätta punkt för projektet.

– Det är inte bra, det borde få fortsätta. Det är jätteviktigt att kunna lära sig svenska genom att jobba, säger Fatema Hassan från Syrien.

I fjol fick hon sitt livs första jobb som köksbiträde på Segevångsgården i Malmö. Idag varvar hon en timanställning på äldreboendet med studier på folkhögskola.

– Jag tänker läsa vidare till undersköterska under tiden jag jobbar helgpass här. Sedan är målet att bli sjuksköterska, berättar hon.

Lärde sig svenska på jobbet

Kollegan Samina, bördig från Pakistan, delar hennes entusiasm över att ha tagit sig in på den svårerövrade svenska arbetsmarknaden.

– Jag sköter städning, tvättar kläder och hjälper till i köket här på Segevångsgården. Det har betytt mycket för mig, först pratade jag bara engelska med kollegerna här men nu talar jag svenska, säger Samina Arifa.

Finansiering saknas

”Jämställd etablering” drevs som ett tidsbegränsat projekt finansierat av EU. Målgruppen var långtidsarbetslösa, utrikesfödda kvinnor med låg utbildningsnivå. Trots goda resultat säger sig Arbetsförmedlingen sakna resurser att driva projektet vidare utan EU-medel.

– Jag tycker det är synd eftersom det hjälpt så många kvinnor att ta sig ut på arbetsmarknaden. Jag kan bara hoppas att regeringen hittar ett sätt att skjuta till mer pengar, säger Yvonne Englezon, verksamhetschef för Förenade Care som driver Segevångsgården.

Se videoklippet och hör mer av Saminas och Fatemas tankar kring glädjen över att ha ett jobb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.