Hemtjänstföretaget ville att ”Ella” kunde städa kontor och bilar men inte ta hand om vårdtagare efter att hon anmält att blivit utsatt för våld. Foto: Firas Razak/SVT och Terje Bendiksby/TT

Vårdbiträde polisanmälde misshandel – fick ultimatum av arbetsgivaren

Uppdaterad
Publicerad

Vårdbiträdet ”Ella” polisanmälde att hon blivit slagen av en vårdtagare som hon skulle hjälpa. Då ställde arbetsgivaren ett ultimatum – stanna hemma eller tvingas städa hos företaget.

”Ella” arbetade som vårdbiträde hos hemtjänstföretaget Abello Hemtjänst AB som bedriver verksamhet i Staffanstorp, Lund och snart även i Landskrona.

Hon slog larm om att en vårdtagare var aggressiv mot henne och att hon var rädd att vara hos honom.

– Jag kom in hos den kunden och skulle ge honom sin medicin, men han började slå mig hårt och skrek åt mig gå ut härifrån. Jag ringde till polisen och anmälde händelsen. När mina chefer fick veta att jag ringde polisen så blev de arga och ville tvinga mig till att sjukskriva mig, säger ”Ella”.

Ställdes inför ultimatum

Av ett inspelat samtal som SVT Nyheter Skåne tagit del av framgår att företaget uppmanade henne att stanna hemma från arbetet, annars skulle hon få andra arbetsuppgifter:

– Nu har du två val antingen stannar du hemma eller får du komma hit och städa hela lokalen och ta hand om bilarna men inte gå ut och träffa kunder, säger en chef till ”Ella”.

Skyldighet att omplacera

Hemtjänstföretaget vill inte ställa upp på en intervju framför kameran, men tillbakavisar uppgiften om att företaget var kritisk till att ”Ella” polisanmälde händelsen hos vårdtagaren.

”Personal som under arbetstid råkar ut för en händelse som denne anser vara av sådan art att den ska polisanmälas uppmuntras alltid till det”, skriver en av delägarna, Pontus Bogren, i ett mejl till SVT

Varför tvingades hon byta arbetsuppgifter?

”När en anställd inte kan fullgöra sina ordinarie arbetsuppgifter på ett betryggande sätt är det vår normala rutin att förändra arbetssituationen så den patientnära kontakten försvinner (...) Eftersom vi även utför städ och andra hushållsnära tjänster är det dessa arbetsuppgifter som finns. Vi som arbetsgivare har en omplaceringsskyldighet gentemot den anställde”, skriver Pontus Bogren.

”Ella”, som egentligen heter något annat, har sagt upp sig och söker efter ett annat jobb nu.

– Jag har sagt upp mig för att jag vill inte jobba i ett företag som kör sina egna reglar och inte bryr sig om sina anställda, säger hon.

Hör hennes berättelse i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.