I en dryg vecka har Södervärns vårdcentral haft kvälls- och helgöppet och det bara på grund av det stora vårdbehovet från anländande flyktingar. Och arbetet på dessa obekväma tider har varit helt frivilligt.
– Det har strömmat in folk som vill jobba, läkare, sjuksköterskor, psykologer, kuratorer, undersköterskor och medicinska sekreterare. Det är fantastiskt att se vilken kraft det finns i vår organisation, säger verksamhetschefen för flera vårdcentraler och Flyktinghälsan Victoria Boklund.
Flydde från Irak
En som besöker vårdcentralen under de nya öppettiderna är Mohamed Saad som kommer med sin äldre bror Saif Saad. Nioåringen är på flykt från Irak och har bakom sig en riskabel gummibåtsresa till Grekland med sin enda förälder, sin mamma. Pappan dog för flera år sedan.
– Båten välte i vattnet och vi låg fyra timmar i vattnet innan den grekiska polisen hjälpte oss, säger Mohamed Saad.
Nu en vecka efter han kommit hit har han en ordentlig hosta, vilken han kan ha fått under sin ensamma flykt, mamman kunde inte följa med. En flykt som också innefattat en åttatimmars strapats genom skogen vid den ungerska gränsen. Mohamed Saad föll i skogen och skrapade sin ena skinka ordentligt.
– Jo, han fick det i skogen när han ramlade, säger brodern när nioåringen visar sitt stora sår.
Psykiska skador
Sjuksköterskan Boel Ahlandsberg som är på plats denna kväll. Hon jobbar med flyktingbarn, som av henne inför skolstarten får sin första hälsoundersökning. Hon menar att barnen har låg kunskap om sina kroppar, men i allmänhet har flyktingarna bra fysik.
– När det gäller psykiska skador är det inte lika bra ställt, säger Boel Ahlandsberg.
Det stora traumat nu är ovissheten om vad som hänt med deras mamma och den äldre brodern vill inte översätta denna fråga till Mohamed.
– Han gråter hela tiden och säger att han vill prata med mamma. Jag vill inte fråga honom, då börjar han gråta, säger storebror Saif Saad.