Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ensieh Memarian, specialist i allmänmedicin på vårdcentralen i Arlöv, fick lära sig om den nya metoden som ska användas på vårdcentraler för att upptäcka hudcancer. Foto: SVT

Mobilapp ska hjälpa till att upptäcka hudcancer – införs i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Läkare på Skånes vårdcentraler ska med hjälp av en mobilapp få snabbare svar på om en hudförändring kan vara cancer. På så sätt minskas belastningen på olika mottagningar och patienter får snabbare hjälp.

Under måndagen fick personal från ett 70-tal vårdcentraler i Skåne lära sig den nya metoden. De tar bilder genom ett sorts förstoringsglas som sätts på mobilen. Sedan skickas bilderna till hudspecialister som bedömer om patienten behöver vidare vård eller inte.

Flera vårdcentraler har redan använt sig av metoden och innan årsskiftet ska den användas av alla vårdcentraler i Skåne. Nils Hernström på vårdcentralen Måsen i Lund tycker att det fungerar bra.

– Vi har träffat ett hundratal patienter som varit väldigt nöjda med att man kan få sin bedömning på en vårdcentral och om det behövs kan vi kontakta hudläkare med det här mycket enklare systemet, säger Nils Hernstörm.

Diagnosen kan sättas i tidigare skede

Förhoppningen är att patienter ska slippa åka till hudmottagning om de har godartade hudförändringar. På så sätt kan hudmottagningarna prioritera de patienter som har allvarliga hudförändringar.

– Det kommer ha fler effekter och den viktigaste är förstås att vi kan sätta diagnosen hudcancer i ett tidigare skede, berättar Åsa Ingvar, överläkare på hudmottagningen i Lund.

Hör i videon om hur hudcancer lättare ska upptäckas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.