Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För Emilia Filipović gjorde de sociala tjänstehundarna på barnkliniken i Lund att hon orkade ta sig igenom cancerbehandlingarna. I klippet får du hänga med när Emilia och hunden Austin möts under hennes rehabilitering och höra mer om vad tjänstehundarna gör. Foto: Linda Ekström/SVT

Vårdhunden Austin hjälpte tioåriga Emilia Filipović från Trelleborg genom cancern

Publicerad

På barnkliniken i Lund jobbar vårdhundarna Austin och Morris. På sina fyra tassar hjälper de svårt sjuka barn att klara tuffa behandlingar och rehabilitering.

För några år sedan drabbades tioåriga Emilia Filipović från Trelleborg av en hjärntumör. Under den tuffa sjukhustiden i Lund betydde de utbildade sociala tjänstehundarna Austin och Morris mycket för henne.

– Jag var väldigt nålrädd. Men hundarna har gett mig styrka och glädje att klara av det, säger Emilia.

Motiverar barnen

Sjuksköterskan Johanna Mårtensson menar att det finns flera positiva sidor med att låta hundar vara en tillgång i barnsjukvården.

De är ett avbrott i en lång sjukhusvistelse, distraherar vid sprutor och motiverar barnen i rehabiliteringen.

– Det finns också ny forskning som bland annat visar att postoperativ smärta minskar när barnen får träffa en utbildad hund, säger Johanna Mårtensson.

Finns ett fåtal

På barnkliniken Lund har hundarna varit med i verksamheten sedan 2019.

– Det är relativt nytt och finns bara på ett fåtal ställen. Jag tror vi kommer se mycket mer av det framöver.

Följ med när Emilia Filipović träffar hundarna i sin rehabilitering i klippet ovan.

Idag är Emilias tumör bortopererad. Men hon träffar fortfarande hundarna vid rehabiliteringsträningen. Foto: Linda Ekström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.