Damon Tojjar, mannen bakom bolaget Vårdinnovation, är adept vid Prins Daniels Fellowship. Nu kommer de att ta kontakt med Damon Tojjar om framtiden i programmet. Foto: TT/SVT

Vårdinnovations vd antagen som adept i Prins Daniels Fellowship

Uppdaterad
Publicerad

Uppdrag granskning och SVT Nyheter Skåne avslöjade misstänkta felaktigheter i samband med att Region Skåne upphandlade ett digitalt vårdverktyg, värt hundratals miljoner kronor. Mannen bakom det vinnande bolaget, Damon Tojjar, har i år blivit utsedd som adept i Prins Daniels Fellowship.

De utvalda adepterna i Prins Daniels Fellowship får var sin mentor och väljs ut eftersom att de anses ha stor potential att växa som entreprenörer. Så var det med Damon Tojjar, vd för Vårdinnovation.

Prins Daniels Fellowship är ett initiativ som drivs av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) i samarbete med Prins Daniel. Att bli uttagen som adept innebär stor prestige inom näringslivet.

Vården och AI-verktyget

”Vi kommer kontakta Damon Tojjar”

Efter att Uppdrag granskning och SVT Nyheter Skåne avslöjade misstänkta felaktigheter i samband med upphandlingen i Region Skåne och Västra Götaland har regionerna stoppat Vårdinnovations verktyg Vårdexpressen och tillsatt en egen extern granskning.

Avslöjandena har nått Prins Daniels Fellowship.

– Vi ser allvarligt på de uppgifter som framkommer i Uppdrag granskning. Därför tycker vi att det är positivt med den oberoende utredningen som Region Skåne tillsatt. Vi kommer att följa den nära och även kontakta Damon för en dialog, skriver Jenny Nordlöw, projektledare för Prins Daniels Fellowship i ett mejl till SVT.

Damon Tojjar, mannen bakom det omtalade bolaget Vårdinnovation, är uttagen i mentorsprogrammet för 2020/2021.

Vårdverktyget får kritik

Damon Tojjars bolag har stoppats av Region Skåne sedan februari efter att man från regionledningens håll fått uppgifter om att upphandlingen kan ha varit riggad. Men vårdverktyget har också fått kritik från bland annat läkare för att det inte uppfyller det som var syftet: alltså att spara tid och pengar inom vården.

Fotnot: En ofärdig artikel med samma rubrik som denna publicerades den 4 mars av misstag. Vi ber om ursäkt för det.

Prins Daniels Fellowship

Prins Daniels Fellowship är ett initiativ som drivs av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) i samarbete med Prins Daniel.

De vill inspirera och stötta unga entreprenörer.

Projektet lanserades 2013 med målsättningen är att fler unga ska våga ta steget att starta eget.

Prins Daniels Fellowships styrgrupp består av Marcus Wallenberg (ordf.), Prins Daniel (hedersordf.), Hovmarskalk Karolin A. Johansson, Carl Bennet, Johan Skarborg och Johan Weigelt (IVA).

Projektet drivs med stöd från Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse, Carl Bennet, Ingvar Kamprad, Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank.

Källa: Prins Daniels Fellowship

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården och AI-verktyget

Mer i ämnet