Foto: Per Lärka

Vårens frostnätter bet hårt i äppelkarten

Uppdaterad
Publicerad

Frostnätterna i april har lett till att att den skånska äppelskörden väntas bli mindre i år. Saven steg för fort under värmen i mars. Sedan slog kylan till.

– Väldigt många kart faller av träden, berättar Henrik Strid, vd för odlarnas intresseorganisation Äppelriket.

Efter en nästan sommarvarm period i mars steg saven i äppelträden och blomknopparna utvecklades snabbt. Sedan kom kylan i slutet av april. Flera nätter i rad var det  minusgrader.

– Och då blir det precis som med ett vattenrör som sprängs i kylan, förklarar fruktodlaren John Orelind. Fruktämnet i knoppen spricker och ger ett synligt ärr på den växande frukten, en ”slips”.

Här kan du se ett TV-inslag som visar hur det ser ut.

Inga slipsar i butik

Äpplen med ”slips” säljs inte i butikerna utan kasseras och går direkt till musttillverkning. Den kalla aprilveckan tog också helt kål på många blomknoppar som nu inte utvecklas till frukter utan torkar in eller faller av. Fruktodlaren John Orelind har många träd där det sitter intorkade bruna blomknoppar istället för ett friskt växande kart.

– Vi gallrar nu alla träd för att ta bort knoppar som inte utvecklas.

Hans odling ligger nära Kivik där köldknäppen slog ojämnt. På John Orelinds marker finns många träd som i höst kommer att digna av frukt, men också träd med mycket färre växande kart.

– Kylan lägger sig i sänkorna så där har flest knoppar frusit, förklarar han.

Aroma värst drabbad

Allra kallast var det dock i norra Skåne, vissa odlingar norr om Kristianstad drabbades hårt, berättar Henrik Strid.

– Medan vi i Ystad knappt ser några skador alls, där blev det aldrig lika kallt.

Värst drabbad är äppelsorten ”Aroma” som är en storsäljare i svenska butiker.

– Men vi ser att kart faller även från sorter som Ingrid Marie och Elise. Det är vi inte vana vid. En del kart brukar alltid falla under juni, men i år är det extra många.

Sedan odlarnas intresseorganisation Äppelriket byggde stora syrefattiga och kyliga hallar i Kivik där äpplen kan förvaras i månader, säljs svenska äpplen nästan året runt i butikerna.

Enligt Henrik Strid, vd för Äppelriket, ökar också försäljningen stadigt för varje månad. Efter frostnätterna är det dock ovisst hur stor skörden blir i år och därmed vet ingen ännu hur många svenska äpplen som finns att köpa kommande vinter och vår.

– Volymen kommer inte att bli så stor som vi är vana vid, konstaterar han. Att få svenska äpplen året runt kan bli tufft 2017 och 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.