Foto: Heiko Junge/NTB scanpix/TT/Arkivbild

Varg skjuten av jägare i Osby – utreds som grovt jaktbrott

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 10.08 på torsdagen fick polisen ett samtal från en jägare som skjutit en varg i samband med råbocksjakt i Örkened utanför Osby. Jägaren uppfattade djuret som en räv och är misstänkt för grovt jaktbrott, enligt polisen.

I nuläget vet man på länsstyrelsen i Skåne inte vilken varg det rör sig om.

– Men vi har inte mycket varg i Skåne, säger Lina Andersson kommunikationschef på länsstyrelsen i Skåne.

Det har upprättats en anmälan om grovt jaktbrott, enligt polisens presstalesperson Stephan Söderholm vid region Syd.

– Vargen har skjutits i Örkened, säger Stephan Söderholm.

Det var en man som satt på det första jaktpasset för råbock vid ett kalhygge i Lönsboda. Klockan 09:00 sköt jägaren en varg som han uppfattade vara en räv.

Jägarens vapen beslagtogs och han misstänks för grovt brott mot jaktlagstiftelsen.

Äldre hane

Vargen är död och kommer att transporteras till Uppsala för obduktion.

– Jag har varit på plats och konstaterat att en varg är skjuten. Det är en äldre varg av hankön. Vi inväntar polisens utredning och kommenterar inte ytterligare detaljer i nuläget, säger Nils Carlsson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Obduktion

Enligt Christer Henriksson, besiktningsman för länsstyrelsen och rovdjursansvarig på Jägareförbundet, är vargen omhändertagen och kommer att skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Uppsala för obduktion.

– Den ligger i länsstyrelsens frysbox, säger Christer Henriksson som tror att vargen kommer att skickas till SVA i början på nästa vecka.

SVT har tidigare rapporterat om en varg som rörde sig i nordöstra Skåne i februari. En annan varghanne, känd som Snapphanen, har synts i norra Skåne till och från sedan 2014.

Just nu är jakt på grävling, rådjur, rödräv och vildsvin tillåtet i Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.