Vargen får inte skjutas

Uppdaterad
Publicerad

Den varg som under de senaste månaderna misstänks ha rivit och dödat totalt 34 får på Österlen får inte skjutas.

Det har förvaltningsrätten i Stockholm beslutat och därmed upphävs Naturvårdsverkets beslut.

– Naturvårdsverkets beslut är bristfälligt motiverat när det gäller alternativa lösningar. Man har sagt att stängsel är för dyrt och vi tycker att det krävs lite mer, säger Mia Svärd, handläggare vid förvaltningsrätten, till TT.

Rätten har dock bedömt att vargen orsakat stor skada och att vargen inte är genetiskt viktig för vargstammen.

– Det finns vissa kriterier som är uppfyllda för att vargen ska skjutas men det saknas konkreta uppgifter om vilka förebyggande åtgärder som utförts, säger hon.

Så här skriver förvaltningsrätten i sin dom:

”Förvaltningsrätten anser att Naturvårdsverkets beslut om skyddsjakt inte uppfyller kriterierna för att göra undantag från förbudet i art- och habitatdirektivet mot att döda varg. Undantaget ska enligt EU-domstolen tillämpas restriktivt och det är Naturvårdsverket som har bevisbördan för att samtliga kriterier för undantag enligt direktivet är uppfyllda. Förvaltningsrätten anser att Naturvårdsverket i det här fallet inte har visat att det inte finns någon annan lämplig lösning. Naturvårdsverkets beslut ska därför upphävas, säger Karl Lundberg, rådman vid Förvaltningsrätten i Stockholm”.

Beslutet kan överklagas till kammarrätten.

Senaste vargattacken skedde i söndags och totalt har 34 får dödats vid åtta attacker i Skåne på en dryg månad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargen i Skåne

Mer i ämnet