Foto: SVT

Världens äldsta band rockar Skåne runt

Uppdaterad
Publicerad

De brukar kallar sig världens äldsta band – och är det troligen också. Åtminstone om man räknar ihop den totala åldern på de rockande seniorerna i gruppen Metallic Rollatorz från Bjuv.

Just nu befinner sig bandet, där många av medlemmarna passerat de 90, på Skåneturné. Häromdagen rev de ner applådåskor i Kulturkvarterets konsertlokal i Kristianstad.

– Det är otroligt roligt. Innan jag kom med i bandet hade jag aldrig ens stått på en scen, så det var väl hög tid, säger Inga Fransson, 91 år.

Foto: SVT

Hjärnan bakom Metallic Rollatorz är äldrepedagogen Marcus Nyrén på Hörnan, en öppen dagverksamhet för seniorer i Bjuvs kommun. Under hans ledning har gruppen genomfört otaliga konserter, bland annat på festivalen Sweden Rock förra sommaren, och dessutom spelat in en räcka låtar, ofta på temat ”Det Bjuva livet”.

– Den röda tråden är förstås att skapa livskvalitet för Bjuvsbor som är lite äldre, eller ”rika på år” som vi hellre säger. Det är aldrig för sent att ha roligt, njuta av musik och stå på scen, menar Marcus Nyrén.

86-åriga Brita Fornhäll är böjd att hålla med:

– Jag var i ganska dålig form första gången jag kom till Marcus hörna. Men för var dag som går blir jag gladare och gladare av att gå dit, vi har bara så underbart kul när vi sjunger ihop, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.