Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vattentornet i Vellinge tömdes i helgen för andra veckan i rad. Hör Lisa Sundgren, tillförordnad teknisk chef på Vellinge kommun, om kommunens uppmaning till invånarna i klippet ovan. Foto: Firas Razak/SVT

Värmen drabbar Vellinge – vattentornet tömt på vatten

Publicerad

De senaste veckornas varma och torra väder har fått konsekvenser för Vellinge kommuns vattenförsörjning. I söndags kväll var vattentornet nästan helt tomt och nu uppmanar kommunen invånarna att tänka på hur man förbrukar sitt vatten.

– Det hände faktiskt även förra veckan, så det är två veckor i rad nu, säger Lisa Sundgren, tillförordnad teknisk chef på Vellinge kommun.

I helgen fick Vellinge kommun in flera anmälningar från invånare som hade helt slut på vatten. Vid 19-tiden tömdes vattentornet på vatten och var tomt i över tre timmar.

– Arbetet startade under måndagen då vi fick gå igenom och titta på hur vi kan fördela vattnet i kommunen och se om vi kan göra några ändringar där, säger Lisa Sundgren.

En anledning till den ökade vattenanvändningen verkar vara de höga temperaturerna i kombination med brist på regn.

– Det är svårt att säga exakt vad varje kommuninvånare använder vattnet till, men vår erfarenhet säger att vattenförbrukningen ökar under soliga dagar, säger Lisa Sundgren.

Uppmaning att inte vattna

Även om man inte kan kartlägga vad folk använder sitt vatten till så misstänker man att en stor del gått åt till bevattning av växter och gräsmattor. Nu uppmanar kommunen sina invånare att tänka på hur man förbrukar sitt vatten.

– Vi hoppas att våra kommuninvånare lyssnar och väljer att inte vattna när det blir såhär, så att vattnet räcker till alla, säger Lisa Sundgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.