Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Värmesikten blir lagliga vid vildsvinsjakt – jägare kritiska

Uppdaterad
Publicerad

Snart blir det lagligt för vildsvinsjägare att använda värmesikten när de jagar i mörker. Regeringen fattade beslut i frågan trots att Svenska Jägareförbundet avrått.

– Vi har sagt att vi inte är beredda att medverka till att den här tekniken blir fri, för vi känner inte till vilka risker för misstag det finns, säger förbundsjuristen Ola Wälimaa till TT.

Han berättar om en dödsolycka 2017 med ett sådant termiskt sikte i Norge, där de är tillåtna:

Klippan

– En jägare sköt ihjäl en jaktkamrat i tron att det var en räv. Jaktkamraten låg ner på marken och blev då skjuten i huvudet.

Värme blir bild

I ett termiskt sikte omvandlas värmen från ett djur till en bild i jägarens sikte. Det är en ny teknik som håller på att utvecklas.

I de sikten med elektronisk ljusförstärkning som hittills använts i Sverige blir bilden tredimensionell, men i termiska sikten blir den tvådimensionell, vilket gör att jägaren inte lika tydligt ser vad som finns bakom djuret. Även avståndsbedömning är svårare.

Bildkvalitén i dessa sikten är inte heller alltid den bästa. Det visar inte minst de filmer som spridits i medierna i samband med rättegången mot en jägare som sköt en joggare i Skåne och nu väntar på sin dom.

Jägaren, som kommer från Norge, använde ett termiskt sikte, trots att han saknade svensk dispens.

– Jag har sett de bilder som lagts ut offentligt och jag tycker att de är extremt suddiga och dåliga. Jag skulle aldrig våga avlossa ett skott över huvud taget utifrån en sådan bild, säger Ola Wälimaa.

Regeringen vill göra jakten på vildsvin enklare och mer effektiv och ändrar därför i jaktförordningen. Arkivbild. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Från 15 maj

I Sverige har hittills bara ett fåtal jägare fått dispens från Naturvårdsverket för att använda termiska sikten, men från och med den 15 maj blir det tillåtet vid vildsvinsjakt, så länge den sker i öppen mark eller vid åtelplatser.

”Fallet i Norge är en tragisk händelse som vi inte önskar se i Sverige. Genom att begränsa användningen av termiska sikten till åtelplatser och öppna terränger så tar beslutet hänsyn till säkerhetsriskerna. Sedan har jägaren ett stort ansvar för att enbart avlossa skott om det är säkert”, skriver landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) i ett mejlsvar till TT.

Jakt i mörker

Djur som normalt jagas på natten är räv, vildsvin och grävling.

Nattjakt är däremot inte tillåten på älg, rådjur, hjort och stora rovdjur som varg, björn och lodjur.

Regeringen vill göra jakten på vildsvin enklare och mer effektiv och ändrar därför i jaktförordningen. Elektronisk bildförstärkare, elektronisk bildomvandlare, värmekamera och rörlig belysning får från och med den 15 maj användas i nära anslutning till jaktvapnet vid jakt efter vildsvin.

Termiska sikten får bara användas vid jakt i öppen terräng eller vid åtelplatser.

Källor: Svenska Jägareförbundet och Svensk författningssamling

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klippan

Mer i ämnet