Varning för falska tusenlappar

Uppdaterad
Publicerad

De äkta har knappt hunnit torka efter sedelpressarna, men trots det har ett stort antal förfalskade tusenlappar den senaste tiden dykt upp på flera håll.

Polisen går nu ut med en varning, efter att flera butiker de senaste dagarna slagit larm om falska sedlar. Under onsdagen ska en butik i Malmö ha blivit av med kläder för 6000 kronor.

Hittills ska mellan 100 och 200 falska sedlar hittats, och spridningen ska ha gått fort.

Förfalskningarna kan vara svåra att se, men enligt polisen finns flera sätt att skilja en falsk Hammarskjöld från en sann.

Dels ska den blå randen på sedelns framsida inte överlappa den sista nollan i ”1000”. Vidare ska lövet under ”KRONOR” vara delvis grönt.

Den som misstänker sig ha råkat ut för en falsk sedel ska omedelbart kontakta polisen. Och den som stöter på en tusenlapp i vanlig handel bör i alla lägen kontrollera äktheten. Det är nämligen inga vardagspengar det rör sig om, och de används sällan på detta sätt.

Främst handlar det om att den blå randen på den falska sedelns framsida går över den sista nollan. Vidare ska man vara uppmärksam på lövet under ordet KRONOR till höger på sedeln se att den gröna färgen inte framträder samt att siffrorna 1000 inuti lövet saknas. Genom att känna lätt med fingrarna över siffrorna på sedelns framsida upptäcker man att förfalskningen saknar den svaga upphöjning som är präglad i den äkta sedeln. Vidare förefaller det hittills som att sedlarnas nummer är unika men att samtliga börjar på B3001.

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer