Foto: TT

Vart fjärde barn i Malmö är fattigt

Uppdaterad
Publicerad

Vart fjärde barn i Malmö lever i fattigdom. Det visar en ny rapport från Rädda Barnen. Och trots att fattigdomen generellt minskar överallt, så gör det att Malmö ändå ligger sämst till av alla Sveriges 290 kommuner.

Rädda Barnens siffror visar att 2016 levde 186 000 barn i ekonomisk utsatthet. Det är 8000 barn färre än året innan. Och siffrorna visar en positiv trend. Barnfattigdomen minskar och den minskar för alla familjekonstellationer – även för ensamstående och familjer med utländsk bakgrund.

– Så de allra flesta barnfamiljer har fått det avsevärt mycket bättre. Men utvecklingen går betydligt långsammare för de som ligger på lägst inkomstnivåer, säger Ola Mattsson som är Sverigechef för Rädda Barnen till TT.

Stora skillnader

Och skillnaderna är stora mellan olika sorts familjer.

2016 var 21,4 procent av familjerna med en ensamstående förälder ekonomiskt utsatta. Motsvarande siffra för familjer där föräldrarna levde ihop var 5,6 procent. När det gäller barn av utländsk härkomst så är var det 21,6 procent som levde i fattiga familjer.

– Det är klart att det oroar, säger Ola Mattson

Malmö absolut sämst

Rädda Barnen ser också stora skillnader mellan olika kommuner. Absolut sämst är det i Malmö. Kommunen förbättrar ständigt sina siffror. Trots det ligger barnfattigdomen på 25,2 procent – alltså vart fjärde barn lever i en fattig familj. Det ska jämföras med Kungsbacka där siffran är 2,5 procent.

Det som Rädda Barnen tycker är mest glädjande är att siffrorna går ner i socialt utsatta områden. Ola Matsson ger en eloge till alla socialsekreterare som arbetar med barn och unga i utsatta områden i hela Sverige. Samtidigt visar en rapport från 2017 att socialsekreterare bara lägger 13 procent av sin arbetstid på att vara i kontakt direkt med barn.

– Det är ett problem, säger Ola Mattson.

– Socialsekreterare måste få chansen att ägna sig åt socialt arbete och mindre åt administration.

Barnfattigdom

Rädda Barnens definition av barnfattigdom grundar sig på hushållens disponibla inkomst och vilka som uppbär försörjningsstöd.

Enligt organisationens definition innebär en inkomst på 12 419 kronor per månad (efter skatt och eventuella bidrag), för ett hushåll med en vuxen och ett barn, en inkomststandard som precis räcker till nödvändiga levnadsomkostnader. För två vuxna och två barn gäller 18 854 kronor per månad.

Källa: Rädda Barnen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.