Foto: TT

Vart tionde skånskt barn har föräldrar som är skuldsatta hos Kronofogden

Uppdaterad
Publicerad
Omkring 30 000 barn i Skåne har en förälder som har skulder hos Kronofogden. Det är mer än vart tionde barn, visar nya siffror från myndigheten.

– Vi vill lyfta fram en osynlig grupp och visa att det finns många barn som lever i ekonomisk utsatthet, säger Tina Häggmark på Kronofogden i ett pressmeddelande.

Nu är det sommarlov, något som är härligt för de flesta, men för dem som inte har några pengar kan det vara jobbigt. Kompisarna åker bort medan barnen till fattiga familjer får stanna hemma.

Det finns stora skillnader mellan de 33 skånska kommunerna. Högst andel barn som lever i skuldsatta familjer har Perstorp med 18,3 procent, lägst har Lomma med 1,7 procent, vilket är lägst i landet.

Samarbete hjälper skuldsattas barn

Kronofogden och Bris, Barnens rätt i samhället, samarbetar för att stötta barn som är oroliga över familjens ekonomi.

– Bris kan inte hjälpa till med pengar, men vi kan ge barnen stöd i hur de kan hantera känsliga situationer. Till exempel när de inte kan följa med på utflykter eller andra aktiviteter för att familjen inte har råd. Vi kan exempelvis föreslå saker som inte kostar pengar och berätta att kompisarna ofta är mer förstående än de tror, säger Ellen Hedlund, kurator på Bris.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer