Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Göran Eklund, redaktionschef för SVT Nyheter Skåne. Foto: SVT

”Vårt uppdrag är att skildra och granska livet här”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Vi fortsätter att öppna fler redaktioner i Skåne för att kunna göra en mer lokal journalistik. Sedan 2015 har vi hittills etablerat tre nya redaktioner: i Helsingborg, Kristianstad och Lund. I år startar vi vår femte redaktion och det blir i stadsdelen Rosengård i Malmö. Två nyhetsreportrar ska arbeta här och vi planerar att öppna i slutet av det här året.

Göran Eklund

Redaktionschef för SVT Nyheter Skåne och Helsingborg

Vi ser hur vår journalistik berikas av att vi befinner oss nära dig. Journalistiken uppstår inte i ett tomrum utan i de miljöer som vi människor rör oss. Om vi ska belysa de viktiga frågorna i din vardag gör vi det bäst genom att vara i din närmiljö. Det är såklart en utmaning i ett stort län som Skåne med 33 kommuner, men med fem redaktioner är förutsättningarna bättre än när vi bara hade en redaktion.

Rosengård kan vara Skånes mest kända stadsdel och här bor cirka 34 000 människor. Vårt uppdrag är att skildra och granska så många relevanta perspektiv som möjligt av livet här. Det är samma viktiga uppdrag som vi har för hela länet. Varje område har sin speciella karaktär och genom att komma närmare Rosengård kan vi ge en bredare bild av Skåne och Sverige.

Rosengård är ett av de tre områden i länet som polisen betecknar som särskilt utsatt. Enligt polisen kännetecknas ett sådant område bland annat av en ”allmän obenägenhet att delta i rättsprocessen”, parallella samhällsstrukturer och extremism. Detta kommer att vara en viktig del av vår rapportering, liksom andra aspekter av livet här. Vi vill vara en naturlig del av din vardag. 

Om du har tankar kring vår etablering i Rosengård och vad vi bör bevaka får du gärna höra av dig till mig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.