Foto: TT

Vattenbrist kan ge lägre hyra

Uppdaterad
Publicerad

När en hyresgäst inte kan diska eller duscha som vanligt kan det leda till hyresreduktion.

Det är tidningen Hem&Hyra som konstaterar att SMHI skriver om risk för vattenbrist i 15 av landets 21 län. Skåne finns med på listan. Det innebär att nivåerna i grundvattenmagasinen, som bland annat används för att försörja bostäder med vatten, är under de normala nivåerna.

Om vattenbristen blir så svår att man inte längre kan duscha och diska som vanligt finns möjlighet att som hyresgäst kräva ersättning i form av nedsättning av hyran.

– Om vattnet ingår i hyran har man ju betalat för något man inte fått tillgång till och då ska man kompenseras utifrån skadeståndsrättsliga regler, säger Johan Mirtorp, förbundsjurist på Hyresgästföreningen till tidningen Hem&Hyra.

Det finns ett vägledande fall i Högsta domstolen från 50-talet som slog fast att hyresgäster har rätt till ersättning även när myndigheter beslutar om vattenransonering.

Vattenbrist i Skåne

I Båstads kommun råder sedan 12 juli bevattningsförbud. Det är till exempel förbjudet att byta ut vatten i pooler och spabad.

Flera kommuner uppmanar på sina hemsidor invånarna att spara på vattnet. Vellingeborna uppmanas till exempel att stänga av vattnet när de borstar tänderna och rakar sig. De får också rådet att förkorta tiden i duschen och att inte ta karbad.

”Det går åt cirka 200 liter vatten för att fylla ett badkar. Det är mer än vad de flesta i Sverige använder per dygn. Ta en snabb dusch istället”, står det Vellingekommuns hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.