Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi kan inte genomföra livräddande insatser i den mån vi vill, säger Linn Eriksson, skyddsombud på universitetsjukhuset i Lund. Se bilderna inifrån sjukhuset i klippet ovan. Foto: Emilio Garro/SVT/privat

Vattenläcka på sjukhuset i Lund: ”Hur ska vi kunna ge vård?”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagsmorgonen upptäcktes en stor vattenläcka på Skånes universitetssjukhus i Lund.

Läckan är nu hittad och stoppad, men verksamheten påverkas. Bland annat ställs alla planerade operationer som kräver röntgen in under måndagen.

Vattenläckan upptäcktes vid 5-tiden på morgonen. Vattnet har påverkat ett par avdelningar på femte våningen i Blocket och har också runnit ner i en hisshall.

– Vi har hittat läckan under morgonen och lyckats stoppa den, men det påverkar verksamheten under dagen, säger Magnus Aspegren, pressansvarig på Skånes universitetssjukvård.

Sjukhuset har gått upp i krisläge och dagens planerade operationer som kräver röntgen har ställts in. Akuten är fortsatt öppen, men ambulanser dirigeras om till andra sjukhus.

Påverkan hela dagen

Räddningstjänsten fanns på platsen från strax efter fem till strax efter nio.

– Det var ett omfattande arbete som haft stor påverkan på de berörda avdelningarna, bland annat har vattnet påverkat hissarna, säger Mats Nilsson, vakthavande befäl på Räddningstjänsten syd.

– Det kommer definitivt påverka hela dagen, mer än så vet vi inte just nu, säger Magnus Aspegren, pressansvarig på Skånes universitetssjukvård.

Hissarna fungerar inte

Läckan uppstod på plan 5 i Blocket. Arbete pågår under dagen med att torka upp vattnet. Det kommer att fortsätta droppa vatten neråt mellan våningarna.

Hissarna fungerar inte. Patienter som har inbokade besök måste använda trapporna för att komma till sin mottagning. Väktare finns på plats i hisshallarna för att hjälpa patienterna till rätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.