– Vi kommer inte att kunna bada eller vistas i sjön och det går inte att köra motorbåt här, säger Jan Nordstrand, som är markägare i Skånes fagerhult och kan följa utvecklingen i Vita sjö, som är en av de drabbade sjöarna.
Det är svårt att ro i sjön eftersom årorna lätt fastnar i rötterna och en motor kan riva sönder vattenväxten så de sprider sig ännu snabbare. Den påminner i det avseendet om kvickrot som många kämpar med och mot i sina villaträdgårdar.
– Det är människans verk som för in främmande arter i landet. Det gäller båder växter och djur, säger Nils Carlsson, expert på främmande arter på länsstyrelsen i Skåne.
Han anser att alla sådana arter måste stoppas direkt vid gränsen.
Krismöte
Idag, torsdag, ska ett 20-tal personer från bland annat Skåne, Blekinge och Småland träffas för att diskutera hur de ska bekämpa sjögullen som även finns i Mörrumsåns vattensystem i Tingsryds kommun.
– Det här är ett jättebekymmer som vi måste lösa, säger Christer Kaisajuntti, utredningsingegör i Tingsryds kommun.
Han berättar att de har provat att lägga dukar över rötterna på sjöbotten men det fungerade inte. Nu har de istället den så kallade Tingsrydsmodellen med stora dukar spända på träramar som läggs ut över växterna i sjön. Samma metod provar de boende vid Vita sjö i Skånes Fagerhult.
Kväver växten
– Dukarna stänger ute solljuset och vi har märkt att sjögullen dör, säger Leif Filipsson, ordförande i Stensåns vattenråd.
Han kommer att vara med på mötet idag och hoppas att det kommer statliga eller andra pengar som kan finansiera den fortsatta bekämpningen av sjögull. En uppfattning som Nils Carlsson delar.
– Det här är bara ett exempel på främmande växter som vi har fått in i landet och som tar över sjöar och vattendrag.
– Långsiktigt skulle vi behöva en organisation som har medel och direkt kan sätta in insatser när en skadlig art börjar sprida sig innan det är för sent, säger Nils Carlsson, expert på främmande arter på länsstyrelsen i Skåne.
Fakta
Sjögull är introducerad och ingen naturlig art i Sverige. Den har en stor spridningsförmåga och kan vålla stora problem där den förekommer. Sjögull blommar i juli-augusti och kan förväxlas med näckros, men har mindre blad än näckros, bara upp till 8 cm långa, och en liten gul blomma (se bilderna nedan). Där förhållandena är gynnsamma kan sjögull bilda stora täta bestånd som kan hindra bad, fiske och båttrafik, dessutom påverkas livet under ytan av det minskade ljusinsläppet. Täta bestånd av sjögull leder ofta till att omfattande och kostsamma rensningar måste utföras.
(Källa: Länsstyrelsen)