Var femte elev har svårigheter med matematik, visar ny forskning. Foto: TT

Därför har elever matteångest i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Var femte elev i högstadiet har svårigheter med matematik, visar en ny avhandling. Problemen kan till exempel uppstå när begreppet x plötsligt dyker upp i talen.

Ingemar Karlsson har varit lärare i matematik. Men de senaste sex åren har han forskat vid Lunds universitet om elever med svårigheter i matematik och elevers och lärares tankar kring detta. Nu är doktorsavhandlingen färdig. Elva skolor i Nordvästskåne och totalt 25 000 elevers resultat har ingått i undersökningen. Liksom samtal med ett 30-tal personer.

Mattetal med enbart siffror är inget problem för de allra flesta. Men när det börjar bli mer komplicerat – plötsligt dyker bokstaven x upp – drabbas ungefär var femte elev av matteångest.

Ingemar Karlsson har forskat om varför elever har matteångest. Foto: Linda Ekström

Olika svar från lärare och elever

När Ingemar Karlsson frågade elever och lärare varför det är så fick han helt olika svar. Elevernas förklaring till matteångesten är bland annat täta lärarbyten och orolig arbetsmiljö. Lärarnas svar: Problemen ligger i huvudsak hos eleverna själva.

Vad gör man åt problemet?

– Vi behöver tillrättalagda lektioner med variation så att eleverna känner att de duger. Och en omläggning av undervisningen så att man diskuterar och pratar med med eleverna om nya saker i matematiken, säger Ingemar Karlsson.

I videon ovan berättar forskare och elever varför matte kan bli så svårt. Och ger tips om hur det kan bli enklare och roligare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.