– Jag är säker på att det är i Sverige jag vill bygga min karriär och mitt liv, mina barn går i förskolan här och pratar flytande svenska, säger Hussein Ismail. Foto: Natalie Medic/SVT

VD i Lund skulle utvisas för att han tagit ut för lite lön – får stanna

Publicerad

För ett år sedan fick Hussein Ismail besked om att han ska utvisas för att han plockat ut för lite lön från det start-up företag han snart skulle bli vd för. Men på tisdagen fick han besked från Förvaltningsrätten som beviljar honom ett ettårigt arbetstillstånd.
– Det har varit en väldig tuff tid, men nu känner jag mig fri, säger Hussein Ismail.

I februari förra året rapporterade vi om Hussein Ismail som då fått ett utvisningsbeslut från Migrationsverket. Anledningen var att han under tre månader år 2015 hade plockat ut för lite lön enligt kollektivavtalet. Hussein Ismail är delägare, grundare och numera vd för ett start-up företag i Lund. Han menar att han och de andra grundarna gemensamt tagit beslut om att ta ut mindre lön för att få igång företaget.

Han fick då fyra veckor på sig att resa tillbaka till sitt hemland Libanon.

Tillstånd i ett år

Men Hussein Ismail överklagade och har nu väntat på beslut från Förvaltningsrätten i ett års tid. Under den tiden har han inte kunnat lämna landet, då det funnits risk för att han inte släppts in i Sverige igen.

– Det har varit tungt, jag har inte kunnat åka på affärsresor, eller hälsat på min svärfar som fick cancer och gick bort. Jag har inte ens kunnat åka över till Köpenhamn, säger han.

Men så i tisdags kom beskedet från Förvaltningsrätten: Hussein Ismail får ett arbetstillstånd på ett år. Förvaltningsrätten hade tänkt annorlunda än Migrationsverket gällande lönen: de räknade istället ihop årslönen som då med god marginal översteg den kollektivavtalsenliga nivån.

– Det är slutet på en lång resa, nu ska jag söka permanent uppehållstillstånd, säger han.

Ser ljust på framtiden

Nu planerar Hussein Ismail sitt företags expansion, med en stundande flytt till Science Village i Lund.

– Jag är säker på att det är i Sverige jag vill bygga min karriär och mitt liv, mina barn går i förskolan här och pratar flytande svenska, säger han.

Nu ser familjen fram emot en resa till Libanon för att hälsa på släkten i sommar.

Vill stötta andra

Hussein Ismail vill vara ett stöd för andra. Han hoppas att man i framtiden kan, med repsekt för lagen, undvika att fler hamnar i samma situation som han själv varit i.

– Jag har fått mycket stöd, både från personer jag känner och okända, säger Hussein Ismail.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer