Carina Wutzler (M) tycker inte att det behövs något kompletterande underlag kring tiggeriförbudet. Foto: Gunilla Fritze

Vellinges attack mot länsstyrelsen: ”Märkligt agerande” kring tiggeriförbudet

Uppdaterad
Publicerad

Vellinge kommun tänker inte komma med ett nytt underlag för att motivera sitt tiggeriförbud. Kommunledningen tycker länsstyrelsen är inkonsekvent och står fast vid att de vill förbjuda insamling av pengar på vissa platser i kommunen.

I slutet på oktober upphävde länsstyrelsen Vellinges tiggeriförbud, som kommunfullmäktige antog i september.

– Man har inte kunnat visa att passivt insamlande av pengar har stört den allmänna ordningen. I de handlingar vi fått in redovisas enstaka klagomål mot själva tiggeriet, men det är inte bevisat att det skulle vara en ordningsstörning, sa länsöverdirektör Ola Melin till TT.

Vellinge kommun överklagade länsstyrelsens beslut. När kommunen nu yttrar sig ännu en gång står de fast vid att de argument de tidigare har framfört är tillräckliga för att motivera ett tiggeriförbud.

–  Vi har i vårt yttrande till länsstyrelsen beskrivit hur invånare och näringsidkare upplever att tiggeri stör ordningen. Dessutom står en stor majoritet i kommunfullmäktige bakom beslutet, säger Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge.

Vill själv bestämma

Kommunledningen hävdar den kommunala självbestämmanderätten och skriver i sitt yttrande till länsstyrelsen att ”det är anmärkningsvärt att länsstyrelsen i vissa andra liknande fall inte efterfrågar underlag i samma omfattning eller överhuvudtaget som i det nu aktuella fallet.”

Kommunen använder ord som ”märkligt” och ”inte konsekventa” i sin beskrivning av länsstyrelsens agerande i denna fråga.

– Tanken med de lokala ordningsföreskrifterna är ju att varje kommun ska ges möjlighet att införa regler och restriktioner för sin kommun. Jag anser inte att länsstyrelsen har gjort en rättvis och seriös bedömning, säger Carina Wutzler och tillägger:

– Deras argumentation är dessutom inkonsekvent. Därför vänder vi oss till förvaltningsrätten för ny prövning i frågan.

Det var i september som Vellinge kommun sa ja till ett förbud för tiggeri på några offentliga platser i kommunen: Stortorget och Lilla torg i Vellinge centrum, Bäckatorget och västra delen av Skanörs centrum, Höllvikens bibliotek, Skanörs hamn, Höllvikens bibliotek och Nyckelhålsparken i Höllviken.

Beslutet fick stor uppmärksamhet och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson sa i slutet på oktober att han förordar ett nationellt tiggeriförbud.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.